Home

Nieuws

Duur stroomstoring roept vragen op

Amsterdam - Het kan nog weken, zo niet maanden duren voordat bekend is waarom het relatief lang duurde voordat de stroomvoorziening na een storing in een hoogspanningsstation weer op gang kwam. Dat liet een woordvoerder van Netbeheer Nederland vrijdag weten. In Nederland zijn hoogspanningskabels allemaal dubbel uitgevoerd, waardoor bij grote storingen snel moet kunnen worden geschakeld.

De storing die grote delen van het land platlegde, had ook betrekking op het hoogspanningsnet. Volgens Netbeheer Nederland is het gissen naar de oorzaak van de trage schakeling. "Het systeem werkt dus wel, alleen met enige vertraging", aldus de zegsman. "Uit onderzoek moet nu blijken of er voldoende gebruikgemaakt is van de bestaande mogelijkheden."

Het Nederlandse stroomnet behoort overigens tot de meest betrouwbare netwerken van Europa, zo blijkt uit cijfers van de Europese toezichthouders CEER. De gemiddelde beschikbaarheid van elektriciteit in Nederland lag over de afgelopen veertien jaar op 99,995 procent. "Dat een stroomstoring van deze omvang zo groot nieuws is, zegt ook genoeg over de kwaliteit van het net", vervolgt de woordvoerder.

Een Nederlands huishouden was afgelopen jaar gemiddeld circa twintig minuten afgesloten van stroom als gevolg van een storing. Daarmee scoorde de betrouwbaarheid van de elektriciteitsleveringen ook hoog in vergelijking met andere landen, waar de stroomuitval per huishouden al gauw meer dan twee keer zo hoog lag.

De afgelopen jaren had een huishouden in Duitsland gemiddeld 21 minuten geen stroom. Franse huishouden bleven gemiddeld 71 minuten verstoken van elektriciteit terwijl in Engeland huishoudens per jaar gemiddeld anderhalf uur kampten met een storing.

Of registreer je om te kunnen reageren.