Home

Nieuws 9 reacties

Duitsers eisen verbod op kritische antibiotica in landbouw

Berlijn - De landbouwministers van de Duitse deelstaten hebben vrijdag op hun periodieke conferentie besloten dat zogenoemde reserve-antibiotica in de productiedierenhouderij moeten worden verboden. De bedoelde antibiotica mogen bij zo'n verbod alleen nog worden toegediend in de humane geneeskunde.

Het verbod voorkomt volgens de regionale bewindslieden dat deze antibiotica de vorming van resistente bacteriën in de hand werken. Dat achten zij een groot risico. Om welke types antibiotica het precies gaat, weten de ministers echter niet. De regering in Berlijn wordt gevraagd om 'zo snel mogelijk' een lijst op te stellen van de soorten die als buitengewoon belangrijk voor de behandeling van infecties bij mensen worden gezien, omdat ze ook tegen multiresistentie bacteriën nog effectief zijn. Corr

Laatste reacties

 • Schaapje

  Het is prima als er kritisch wordt gekeken naar de anti biotica.  Echter het mag niet ten kosten gaan van de dierenwelzijn met andere middelen waar we meer en langer een dier moeten behandelen.  Tevens moet men ook eens kritisch gaan kijkwn bij de mensen die anti biotica voorgeschreven krijgen. Te vaak word dit te snel gedaan.

 • Mozes

  Een maatregel die in Nederland al vier jaar geleden is genomen:
  Alleen nog 1e generatie antibiotica, en dan ook nog zo weinig mogelijk. 
  Gebruik van 2e generatie antibiotica alleen als noodzaak daartoe dmv een antigram is aangetoond. 
  Het gebruik van 3e en 4e generatie antibiotica is zo goed als uitgesloten. 

  Wat betreft het tegengaan van de ontwikkeling van antibioticaresistentie heeft Nederland een voorsprong op de rest van de wereld. 

 • agro1


  eindelijk!!!!!!

 • Mozes

  @agro1, uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat 10% van de resistentie problematiek in de humane geneeskunde is terug te voeren op de veehouderij. Dit in de tijd dat het antibioticagebruik nog niet beperkt was. Nu zal dit veel lager zijn. 
  Jou enthousiasme wat je tot uiting brengt in reactie #3 heeft dus betrekking op slechts een heel klein deel van het probleem. 

 • Burnetti

  Begin deze week was het internationaal resistentie / zoonose congres in Den Haag. Niets van gelezen op Boerderij. Niemand geweest?

 • bankivahoen


  Ja ,ik was daar , zwakke opkomst en weinig interesse van de pers. Hype is over hoogtepunt heen ?

 • j.verstraten1

  Vandaag in De Gelderlander voorpagina nieuws.

 • Mozes

  Vandaag in de Twensche Courant Tubantia een verhaal dat boeren ziek vee hebben omdat ze niet genoeg antibiotica mogen gebruiken. Het verhaal is geschreven door journaliste Annemieke van Dongen die twee jaar terug het verhaal over de 'geboortekrik' heeft geschreven. Ze schijnt nauwe contacten te hebben met WakkerDier. 

 • Jan van het Zand


  Dit weekend toch maar weer eens uit eten geweest. 

  Het hoofdgerecht bestond uit kipfilet. Dat plofte toch heerlijk in mijn mond.

  De gedachte, dat dit stukje heerlijk kippevlees uit Nederland komt, en met grote aandacht door de pluimveehouder met minimaal gebruik aan mineralen tot stand is gebracht, maakte dit diner tot een exquise maaltijd.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.