Home

Nieuws 10 reacties

Driekwart Nederlanders wil verbod op bijendodende pesticiden

Amsterdam – Een meerderheid van de Nederlanders is voorstander van een verbod op pesticiden die medeverantwoordelijk zijn voor bijensterfte.

Dat blijkt uit een opiniepeiling die is uitgevoerd door Ipsos, uitgevoerd in opdracht van burgerbeweging AVAAZ en Greenpeace. Vorig jaar stemde een Kamermeerderheid voor een verbod op zogenaamde neonicotinoïde-pesticiden, maar staatssecretaris Sharon Dijksma heeft deze motie niet uitgevoerd.

De opiniepeiling onder 1.018 Nederlanders is uitgevoerd in opdracht van AVAAZ, een wereldwijde burgerbeweging met 40 miljoen leden. Staatssecretaris Dijksma heeft aangekondigd haar standpunt over neonicotinoïden binnenkort naar de Tweede Kamer te sturen, in antwoord op de Partij voor de Dieren.

De steun voor een verbod is groot; slechts 11 procent is tegen, zo blijkt uit de peiling. De wens om tot een verbod te komen op pesticiden die schadelijk zijn voor bijen en vogels is het hoogst onder Nederlanders die van plan zijn om D66 (85 procent) en SP (83 procent) te gaan stemmen bij de komende verkiezingen. Ook PvdA- en CDA-stemmers (beide 78 procent) willen met ruime meerderheid een verbod op schadelijke pesticiden. Onder de VVD-stemmers wil 75 procent zo'n verbod en PVV-stemmers steunen een verbod met een meerderheid van 64 procent.

Laatste reacties

 • alco1

  Een verbod op zoals geformuleerd 'bijen dodende pesticiden' wil denk ik wel 100 %
  De grote vraag is gaan bijenvolken kapot door al deze middelen en kunnen we zonder.

 • agro1

  tuurlijk kunnen we zonder. zal een gezond opbrengstdrukkend effect hebben, met aanvaardbardere prijzen.

 • agro1

  aanvaardbaardere, dus.

 • Tinus B

  De alternatieve middelen om een vergelijkbare bescherming te bieden voor de plagen zijn vaak veel schadelijker voor het milieu

 • ikkethuis

  kwaliteits eisen gaan steeds verder omhoog, er moet dus wel iets vervangbaars terug komen plus afwisseling hiervan.
  De vraag wordt ook foutief gesteld

 • joohoo

  Bijen dodende pesticiden hebben geen toelating.
  De vraagstelling slaat nergens op.

 • informatiecentrum

  Gaan we het Ctgb opheffen en het toelaten van middelen voortaan aan het volk overlaten? Daar lijkt het me toch net iets te complexe materie voor....Deze enquete bevestigd dat.

 • veldzicht

  En zo kan je iedere enquete naar je eigen hand zetten,het is maar
  net welke uitkomst je wil horen.niet voor niets al die 'onderzoeken'
  en als de uitkomst toch niet bevalt hoor je er niets meer van.

 • joannes

  De populisten krijgen alle vrijheid om naar believen producties en bedrijven naar de gallemiezen te helpen. Je formuleert een paar ¨concrete¨ vragen, die myopisch gefocussed zijn, en succes is gegarandeerd bij Aktiegroepen, en natuurlijk die naar stemmen hongerende Politiek.

 • PetervanKempen


  Als er een prijs is voor tendens stellende vragen bedenken dat hebben de geitewollen sokken die genoemd worden als organisator van dit 'ONDERZOEK' ruim gewonnen:

  U kent de vraag : Did you stop beating up your wife?

  Ook zo een, waarbij de beantwoorder altijd fout zit!

  Kinderachtig en transparant manipuleren, waarmee deze clubs hun onbetrouwbaar imago verder hebben bevestigd, is mijn conclusie.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.