Home

Nieuws 6 reacties

Dijksma: nieuw verdienmodel voor varkenshouderij

Reusel – Staatssecretaris Sharon Dijksma wil niet alleen een nieuwe veehouderijwet voor Brabant, maar ook nieuwe verdienmodellen voor de varkenshouderij. De nieuwe commissie-Van Doorn moet dit gaan doen. Dat kondigde zij zaterdag aan tijdens een politiek café in het Noord-Brabantse Reusel, onderdeel van de verkiezingscampagne van de Pvda.

 

De nieuwe veehouderijwet voor Brabant ligt ter beoordeling bij de Raad van State. Dijksma verwacht het wetsvoorstel voor de zomer aan de Tweede en Eerste Kamer voor te kunnen leggen. "Ik verwacht dat het dan heel snel kan gaan omdat het gaat om een aanpassing van de bestaande Crisis- en Herstelwet". De wetswijziging moet de verduurzaming van de Brabantse veehouderij juridisch borgen.
Aanleiding van de zogenoemde Brabantwet is een recente uitspraak van de Raad van State. De hoogste rechter zette een streep door de duurzaamheidseisen aan veehouderijen in de gemeente Reusel. In het bestemmingsplan was geregeld dat een veehouderij alleen kon uitbreiden als de nieuwe stal voldeed aan de maatlat duurzame veehouderij (MDV). Daarin staan ook eisen die niets met de ruimtelijke ordening te maken hebben, zoals diergezondheid en welzijn, zodat het bestemmingsplan daarvoor niet gebruikt mag worden.
Ook provinciaal worden ruimteregels gebruikt om extra duurzaamheidseisen aan de veehouderij op te leggen. Door de uitspraak van de Raad van State kwam ook het provinciale veehouderijbeleid op lossen schroeven te staan. De provincie gebruikt de ruimteregels eveneens om de veehouderij extra eisen op te leggen. Door de Crisis- en herstelwet aan te passen, schiet Dijksma Brabant te hulp.

Dijksma stelde verder dat grote stallen niet per definitie slecht zijn voor dierenwelzijn. Ze wil vooral dat de verouderde stallen aangepakt worden omdat deze het meest vervuilend zijn.

Nieuwe verdienmodellen

Dijksma kondigde in Reusel aan de commissie-Van Doorn nieuw leven te blazen. De commissie moet de transitie naar een duurzame veehouderij verder aanjagen. Dijksma wil dat de commissie ook aan de slag gaat met nieuwe verdienmodellen voor de varkenshouderij.
Zij lichtte haar aankondiging om de commissie-Van Doorn opnieuw in te stellen, naderhand toe. "Het gaat niet alleen om ecologie maar ook om economie. Varkenshouders lopen tegen de grenzen aan van een rendabele bedrijfsvoering door allerlei extra eisen voor boeren. De commissie moet ook aan de slag met nieuwe verdienmodellen voor de varkenshouderij."
Deze week verwacht Dijksma bekend te maken wie in de commissie plaats neemt. Ze wil zelf een flinke vinger in de pap hebben. "In ieder geval neemt mijn eigen directeur-generaal zitting in de nieuwe commissie", aldus Dijksma.

In het politiek cafe waren ongeveer 90 aanwezigen. Boeren en burgers kregen beiden het woord om vragen te stellen aan Dijksma. Zij benadrukte dat het goed is om de dialoog met elkaar aan te blijven gaan en noodzakelijk is voor de toekomst van de veehouderij. "Ga niet met spandoeken voor de deur staan, maar praat met elkaar. Dat is veel effectiever."

Laatste reacties

 • agratax2

  Nieuw verdien model onderleiding van een Commissie. Ik zou zeggen; 'Nu is het woord aan de boeren om de aanval te openen met voorstellen, die zij haalbaar achten'. Wachten tot de Commissie haar dromen presenteert, die voor de boeren als totaal onrealistisch worden bestempeld, is geen optie. Zorg dat je ook op de brug staat en mee mag sturen richting >de toekomst<.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Nieuw verdienmodel betekent dat er geproduceerd wordt voor wat de echte markt vraagt.Dit moet dan wel gebeuren met dezelfde productie eisen als in de rest van de wereld.Nederland zal natuurlijk wel weer een hopeloze voorbeeld rol krijgen met als gevolg emotie in een in een hopeloze kostprijs.

 • Tearpoal

  Zo'n commissie moet in elk geval beginnen met het vinden van een afzetmarkt die bereid is de kosten van een duurzame veehouderij te
  betalen. Als dit rond is kan de rest ingevuld worden. Deze volgorde
  moet de basis zijn, anders maakt het geen kans en is al het gepraat
  een loos woord.

 • jan123123

  de import van varkens door Oekraine is afgelopen periode met 70% gedaald

  mss dat EU de voedselschappen kan gaan vullen in dat arme land ?
  (vergelijk dat 11 ZuidAmerikaanse landen dat doen in Venezuela)

 • w v gemert

  De achterstand die de afgelopen jaren is ontstaan (zie diverse onderzoeken )moet eerst betaald gaan worden, alvorens wij nog maar een cent investeren. Indien dit niet agenda punt een is dan haken wij bij voorbaat af als het aan mij ligt. We zijn te vaak bedonderd met het resultaat. Een paar voorbeelden : vier dagen eis, mestverwerking met in stand houding van varkensrechten, de BZV , klepkeuring ,en waarschijnlijk ook de PAS en vul zelf maar aan. Ik wordt ook kost misselijk van verder verduurzamen, terwijl al de beste zijn . Verbeterpunten zijn er altijd, wij zijn veel duurzamer dan de politiek.

 • wienbemelmans

  Als ze in Den Haag praten dat ze duurzame landbouw willen slaat me de schrik
  om het hard,want ze hebben er echt geen verstand van Nijpels Van Dam Dijksma
  enz. alle maal commissie,s maken om hun eigen zakken goed te vullen de oplichters.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.