Home

Nieuws 2 reacties

Dijksma: exportcertificering kan wel op zaterdag

Den Haag – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) biedt wel degelijk de mogelijkheid tot exportcertificering op zaterdag als bedrijven dat willen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in reactie op Kamervragen van Helma Lodders (VVD). Zij stelde dat de NVWA de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven schaadt door op zaterdag geen exportcertificaten af te geven. Ze doelde vooral op problemen bij het varkensfokkerijbedrijf Topigs Norsvin. Het bedrijf werkt met beperkt houdbaar sperma en genetisch materiaal, dat ook op zaterdagen wordt verscheept naar andere landen.

Dijksma wijst de kritiek van Lodders van de hand, omdat exportcertificering wel op zaterdag kan plaatsvinden. Daarvoor is echter wel een aantal aanvullende voorwaarden, omdat dit buiten de reguliere openingstijden van de NVWA is. Dit betekent dat certificering minimaal twee weken van tevoren moet worden aangevraagd en dat een tarieftoeslag geldt. Ook moeten de werkzaamheden minimaal twee uur duren.

"Aanvragen buiten de openingstijden worden slechts in welbepaalde gevallen gehonoreerd", staat op de website van de NVWA.

Laatste reacties

  • Elevage

    dus het kan wel, maar ze kunnen altijd nog nee zeggen.................... daar ben je dan van afhankelijk!

  • Jan Bouwers Bloembollen

    Willen we meedoen aan de 24/7/356 economie, moeten we ons houden aan de amtenaren tijden. Want ja, stel je voor dat je eens onverwachts moet werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.