Home

Nieuws 2 reacties

Dijksma: Nederlanders eten te weinig groente

Rotterdam – Nederlanders eten te weinig groente. Als in Noordwest-Europa wel de aanbevolen hoeveelheid groete en fruit genuttigd zou worden, kan dit de Nederlandse agrosector een extra handelswaarde van €7 miljard opleveren en ruim honderdduizend extra banen. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma op het Groentecongres in Rotterdam.

Op dit moment eet slechts 14 procent van de volwassenen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit. Bij kinderen tussen de 7 en 18 jaar is dit 1 procent en bij jonge kinderen is dit 20 procent. "Als alle Nederlanders 200 gram groente per dag zouden eten, kunnen volgens het Voedingscentrum per jaar duizenden hartinfarcten en beroerten, sterfgevallen door hart- en vaatziekten en kanker voorkomen worden. Een toename van de consumptie van groente en fruit van 156 gram per persoon per dag bespaart volgens het RIVM bijna €3 miljard zorgkosten in de komende twintig jaar", aldus Dijksma.

Het kabinet zet in op een grotere consumptie van groente en fruit. In de visie op het voedselbeleid die het kabinet deze zomer zal presenteren naar aanleiding van het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid zal het kabinet de ambitie uitspreken om samen met onderwijzers, artsen, telers en retailers Nederlanders weer meer groente en fruit uit eigen land te laten eten. Dijksma benadrukt dat groente en fruit tevens van groot belang zijn voor de mondiale voedselvoorziening van morgen, mede omdat productie van groente en fruit relatief weinig van de aarde vraagt, in vergelijking tot vleesproductie.

Laatste reacties

 • Zippie

  Zou best kunnen.
  Dus Sharon begin bij jez ...................

 • Broederijbrok

  Zullen wij dan ook elke dag een ei eten?
  Kan er mooi bij, dubbelslag.
  T' is altijd WEER voor een EI.

Of registreer je om te kunnen reageren.