Home

Nieuws

Californië verbiedt sproeien tuin na regenbui

Sacramento - Inwoners van Californië mogen hun tuin niet meer sproeien binnen 48 uur na een regenbui.

Sproeien mag bovendien maximaal twee keer in de week. In restaurants krijgen mensen voorlopig alleen een glas water als ze er zelf om vragen. Dat heeft de grootste Amerikaanse staat dinsdag besloten.

Californië wil water besparen, omdat het voor het vierde jaar op rij kampt met droogte. In december en februari hebben stormen wel wat regen gebracht, maar het waterpeil is nog altijd lager dan gebruikelijk. Bovendien zal deze lente weinig water smelten in de bergen. Er ligt acht keer zo weinig sneeuw als normaal.

Het is niet de eerste keer dat Californië regels oplegt voor het gebruik van water. Als mensen bijvoorbeeld hun tuin zo veel water geven dat er water op de stoep of in een goot komt, kunnen ze een boete van bijna €500 krijgen. Mensen riskeren ook straf als ze hun auto wassen zonder waterbesparende slang.

In San Francisco wordt mogelijk een betonnen waterkering gebouwd vanwege de droogte. De constructie moet voorkomen dat zout zeewater landinwaarts stroomt, een rivierdelta in. In het kwetsbare gebied wonen 25 miljoen mensen en ligt meer dan 300.000 hectare landbouwgrond, een gebied zo groot als de provincie Friesland.

Of registreer je om te kunnen reageren.