Home

Nieuws

'Britse toeslagrechten worden slagveld'

Londen – Het nieuwe IT-systeem waarmee de toeslagrechten in Groot-Brittannië geregeld moeten worden, lijkt een slagveld te gaan worden.

Dat zou betekenen dat duizenden boeren hun aanvraag niet op tijd gaan indienen. Dat zegt voorzitter Stephen Wyrill van de Tenants Farmers Association, de bond van pachtboeren.

Wyrill verwijst, net als eerder de National Farmers Union, naar de grote problemen van tien jaar geleden toen de vorige versie van het GLB ingevoerd moest worden. ''Het grote verschil is alleen dat vrijwel iedereen zijn aanvraag toen wel op tijd kon indienen waarna pas achteraf problemen ontstonden. Nu dreigt het reëele gevaar dat grote aantallen individuen niet in staat zijn op tijd hun aanvraag in te dienen vanwege de enorme problemen met het systeem.''

Inmiddels hebben meer dan 50.000 van de 85.000 in aanmerking komende Britse boeren zich in ieder geval laten registreren bij het Rural Payments Agency (RPA). Wyrill wijst er echter op dat de overgrote meerderheid dat telefonisch en niet online heeft gedaan. ''Het laatste wat we willen is deze paar woorden weer gebruiken: 'we hebben je gewaarschuwd!'. We vragen al tijden om een Plan B maar de RPA en het ministerie vonden dat niet nodig."

Of registreer je om te kunnen reageren.