Home

Nieuws 2 reacties

Britse boeren tegen herintroductie lynx

Londen - Circa 1.300 jaar na het uitsterven van de lynx in Goot-Brittannië willen natuurbeschermers het roofdier opnieuw uitzetten in de Engelse graafschappen Norfolk en Cumbria en de Schotse regio Aberdeenshire.

"Het Britse platteland is stervende en de lynx zal het weer tot leven brengen'', zegt Paul O'Donoghue, een van de initiatiefnemers van het plan, maandag in de Britse krant Daily Telegraph.

Volgens O'Donoghue en andere natuurbeschermers kan de lynx helpen voorkomen dat de populatie van ruim 1 miljoen wilde herten veel te groot wordt. De Britse herten hebben nu geen natuurlijke vijanden.

De initiatiefnemers gaan eerst peilen of er genoeg draagvlak voor het plan is. Als dat het geval blijkt te zijn en de autoriteiten het groene licht geven, worden achttien lynxen uitgezet. De dieren krijgen dan een gps-volgsysteem.

De National Farmers Union ziet weinig in het plan. De landbouworganisatie vreest dat de lynxen gaan huishouden onder schapen en ander vee. Volgens de voorstanders van het uitzetten van lynxen is die vrees ongegrond. In landen als Roemenië en Polen, waar grote groepen lynxen leven, zouden de dieren weinig schade onder vee aanrichten. Bovendien komt er als de lynxen eenmaal zijn uitgezet een regeling voor Britse boeren van wie het vee een prooi van het roofdier is geworden.

Laatste reacties

  • somporn

    Ze kunnen beter een paar jagers hun werk laten doen
    Misschien kunnen ze wel een paar wilde tijgers krijgen van Poetin,
    Het Britse platteland is stervende,dus een inwoner meer of minder zal ook niet uitmaken,lijkt wel of er NL natuurbeschermers regeren in Engeland!!!!!!?????

  • ed12345

    We hebben er hier ook een hele enkele Ik moet toegeven dat je eigenlijk nooit hoort van schade aan het vee door de lynx ,we hebben wel problemen met de Cayoti en de wolf ,direct toegegeven dat het aantal lynxsen hier in de wijde omgeving op een paar vingers te tellen is

Of registreer je om te kunnen reageren.