Home

Nieuws 1 reactie

Bordeskeuring voorlopig niet meer toegestaan

Doetinchem – Het uitvoeren van bordeskeuringen op exportverzamelcentra is voorlopig niet meer toegestaan.

De pilot voor de bordeskeuring staat op pauze, aldus Toon Wassenberg, voorzitter sectorcommissie Verzamelcentra Vee &logistiek. Wassenberg benadrukt dat er nog geen definitieve streep gaat door de bordeskeuring. "In Brussel is er discussie over de juridische procedure. Er zit een hapering aan de formele kant. De bordeskeuring is niet volledig van de baan, maar de pauze kan wel een paar maanden duren." Wassenberg is eigenaar van verzamelcentrum Animo in Venhorst en was samen met de Gebroeders Reimink van het verzamelcentrum in Dalmsholte voorlopig de enige door de NVWA aangewezen exportplaats voor de proef. Varkens bestemd voor export mochten vanaf eind februari op deze verzamelplaatsen weer via bordeskeuring gekeurd worden. Na onderhandelingen met de NVWA werd overeenstemming bereikt over de keuring die sinds vorig jaar niet meer was toegestaan. Bij bordeskeuring worden varkens op een verzamelplaats in de vrachtwagen vanaf een beweegbaar bordes gekeurd. Dit heeft als voordeel dat er geen NVWA-dierenarts aanwezig hoeft te zijn bij het laden van de dieren. Wassenberg: " De bordeskeuring biedt de daarnaast ook voordelen  op het gebied van dierenwelzijn. Ik verwacht dat de mensen in Brussel dit ook inzien en de bordeskeuring weer wordt toegestaan."

Eén reactie

  • Snel


    zijn we al begonnen,als er wat afgekeurd moet worden staan ze vooraan,moet er een regeling ingevoerd of aangepast worden zijn ze niet thuis in Brussel, bureaucratisch geldverslindend orgaan

Of registreer je om te kunnen reageren.