Home

Nieuws

Bayer CropScience wil fors groeien

Berlijn – Bayer richt zich voor de komende jaren op sterke groei van haar farmaceutische en agrarische activiteiten.

De agrarische divisie CropScience moet volgens planning sneller groeien dan het marktgemiddelde en wat betreft de marge leidend zijn. Het onderdeel kan vooral profiteren van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen, aldus topman Marijn Dekkers.

Dekkers zei dit tijdens  een investeerdersconferentie in Berlijn. Eerder zette Bayer de MaterialScience divisie die traditionele chemische producten maakt apart om zich meer te kunnen richten op wat ze 'levenswetenschappen' noemt. De gedachte is dat hier de meeste groei zit en meer synergievoordelen te behalen zijn. Halverwege 2015 beslist Bayer of MaterialScience naar de beurs gaat of anders wordt afgestoten.

Volgens de schaal van Mock die beursgenoteerde bedrijven vaak gebruiken, betekent 'sterke groei' een groeipercentage van 20 tot 30 procent. Dekkers, een Nederlander, zegt optimistisch te zijn en dat de bedrijven hele goede plannen hebben.  CropScience zal het meest profiteren van nieuwe gewasbeschermingsproducten, aldus Dekkers.

Als gekeken wordt naar gewasbescherming dan zal met producten die sinds 2006 gelanceerd zijn naar verwachting in 2017 een omzet worden gerealiseerd van €2,8 miljard. Dat is €900 miljoen meer dan in 2014. De totale omzet van CropScience moet tussen 2014 en 2017 toenemen van €9,5 naar €11 miljard, kortom met jaarlijks 5 procent. CropScience wil een marge voor rente, belastingen en afschrijvingen realiseert van 23 tot 25 procent.
Het feit dat Dekkers met name wijst op nieuwe gewasbeschermingsmiddelen lijkt vreemd gezien de focus in de laatste jaren op veredeling. Met zaden worden ook de hoogste groeipercentages gerealiseerd, maar de omzet blijft nog wel ver achter bij gewasbescherming. In 2014 werd echter met gewasbescherming €7,7 miljard omzet geboekt en met zaden €1,1 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.