Home

Nieuws

BayWa vertrouwt op marktherstel

München - Agrohandelsconcern BayWa voorziet na een onbevredigend verloop in 2014 in het lopende jaar weer aan te kunnen knopen bij de positieve ontwikkeling van 2013 en daarvoor.

Volgens directietopman Klaus Josef Lutz laat de marktontwikkeling tot dusver dit jaar een merkbare verbetering zien. Dat zei hij donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers 2014. Uit de korte resultaatmededeling van begin deze maand bleek al dat het Beierse concern bij de omzet 0,8 miljard euro ofwel ruim 5 procent had ingeleverd. Het operationele resultaat (ebit) daalde ten opzichte van 2013 met ruim 33 procent naar €147 miljoen. "Een lage olieprijs, een zeer zachte winter en vooral recordoogsten met lage graan- en fruitprijzen hebben het resultaat belast," aldus Lutz.De hardste klappen vielen bij de handel in graan en oliegewassen. Hier daalde de omzet met €0,7 miljard naar €8,2 miljard. Het handelsvolume groeide echter met 5 procent naar 26,8 miljoen ton. Het resultaat bij de activiteiten op het gebied van duurzame energie (fotovoltaïek-installaties, windturbines en biomassa) pakte afzonderlijk bekeken echter goed uit. De omzet in dit relatief bescheiden bedrijfsonderdeel steeg met 60 procent naar ruim €786 miljoen en het operationele resultaat belandde €2 miljoen hoger op €36,5 miljoen.

In combinatie met een goed vierde kwartaal kon de resultaatdaling toch worden beperkt. "Maar zonder de internationale expansie van het bedrijf zou dit niet mogelijk zijn geweest, want 44 procent van het operationele resultaat is gehaald uit de internationale activiteiten," licht Lutz toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.