Home

Nieuws 2 reacties

Argentijnse landbouwstaking

Buenos Aires – Drie grote boerenorganisaties in Argentinië staken volgende week drie dagen lang de handel in granen, soja en vee.

Daarmee protesteren de organisaties tegen hoge exportheffingen en exportquota. Van de grote boerenorganisaties doet alleen de Agrarische Federatie, die gericht is op kleinschalig werkende boeren, niet mee aan het stilleggen van de handel.
De staking is gepland voor 11 tot en met 13 maart. De Argentijnse landbouwminister Carlos Casamiquela zegt in een reactie in Argentijnse media dat de staking niet gerechtvaardigd is. De impact is volgens Casamiquela wel beperkt omdat boeren toch al bovenop hun product blijven zitten. Ook in de markt wordt weinig impact verwacht, omdat het aanbod op de wereldmarkt groot blijft. In 2008 raakte een wekenlange en herhaaldelijke staking wel de wereldmarkt.
Boeren zouden onder meer 10 miljoen ton soja bewaren als een soort verzekering tegen de torenhoge inflatie in het land. Voor de Argentijnse staat is het zeer problematisch dat soja "vast" blijft zitten in Argentinië, omdat het hoge exportheffingen misloopt. Landbouwproducten zijn naast auto-onderdelen het enige belangrijke exportcategorie voor Argentinië.
De staat kan vanwege een de facto faillissement in 2002 nauwelijks geld lenen op internationale kapitaalmarkten. Landen vertrouwen er niet op dat Argentinië schulden terugbetaald. China heeft vorig jaar wel circa $7 miljard aan het land uitgeleend om de handelsband te versterken. De regering heeft onder president Cristina Fernandéz de Kirchner relatief omvangrijke sociale programma's ingesteld, en is dus erop gebrand staatsinkomsten veilig te stellen.

Laatste reacties

  • Ferm

    Boeren kunnen dus wel degelijk hun macht inzetten!

  • ed12345

    Paysanne daar heb je helemaal gelijk in maar 3 dagen lijkt mij wat kort
    Argentinie kampt al tientallen Jaren met financiele problemen ook politiek gezien is het daar niet eenvoudig om in rustig vaarwater te blijven

Of registreer je om te kunnen reageren.