Home

Nieuws

'Alternatief voor ruimen kuikens in 2016'

Berlijn - Er zit flink schot in het onderzoek naar de mogelijkheden het geslacht van kuikens al in het ei vast te stellen. Eind 2016 is in Duitsland een prototype van een apparaat beschikbaar waarmee dat kan bij slechts drie dagen bebroede eieren.

Dat meldt de Duitse landbouwminister Christian Schmidt na een bezoek aan de laboratoria waarin aan zo'n apparaat wordt gewerkt. "Wij zijn nu zo ver dat we kunnen zeggen: ja, het functioneert en er zijn alternatieven voor het ruimen van mannelijke eendagskuikens", concludeert Schmidt. Het onderzoek wordt met steun van het Duitse landbouwministerie verricht aan de universiteiten van Leipzig en Dresden.

Jaarlijks ruimen broederijen in Duitsland zo'n 45 miljoen pas uitgekomen kuikens, omdat het haantjes zijn die noch in de legsector noch in de vleeskuikensector kunnen worden gebruikt. Het maatschappelijke verzet tegen deze praktijk is de laatste jaren toegenomen, onder meer door acties van 'groene' deelstaatslandbouwministers. Een poging van de landbouwminister van Noordrijn-Westfalen om het doden van eendagskuikens te verbieden, leed onlangs juridisch schipbreuk.

Of registreer je om te kunnen reageren.