Home

Nieuws 12 reacties

Agrifirm wil fors meer winst

Apeldoorn – Agrifirm wil de nettowinst de komende jaren fors opvoeren naar circa €30 miljoen. De afgelopen jaren lag de winst steeds rond €20 miljoen terwijl het afgelopen jaar vooral vanwege herstructureringskosten de nettowinst beperkt bleef tot €3,1 miljoen.

De extra winst moet onder meer voortkomen uit een verbeterd voerbedrijf in Duitsland en groei van Nuscience, het dochterbedrijf dat premixen en speciaalvoeders maakt.

De nieuwe winstdoelstelling is onderdeel van een aangescherpte strategie met focus op de vastgestelde kernactiviteiten: mengvoer, speciaalvoer, akker- en tuinbouw en de afzet van co-producten. De Welkoop-winkels en mechanisatiebedrijf Abemec zijn geen kernactiviteit en zullen eventuele groei zelf moeten bekostigen. Agrifirm verkocht eerder de Britse co-productenactiviteiten en is het Duitse bedrijf na een serie zwakke tot slechte jaren afgebouwd, maar co-producten blijven een kernactiviteit.

De nieuwe winstdoelstelling betekent een rendement op het eigen vermogen van 7 tot 8 procent. Algemeen directeur Ton Loman denkt dat al in 2015 een forse stap gezet kan worden en in 2016 wil het bedrijf op het gewenste niveau zijn. Daarbij wordt een substantiële bijdrage van niet-ledenbedrijven verwacht, want voor het overige deel houdt Agrifirm vast aan haar doelstelling tegen zo scherp mogelijke prijs het beste product te leveren. "Specialty"-bedrijf Nuscience geldt als groeidiamant.

In 2014 bleef de winst ver achter bij de doelstelling. Het bedrijf reserveerde €11,7 miljoen voor herstructureringskosten. Er werd afgeboekt op de verkoop van de Britse co-productenactiviteiten en sluitingskosten gemaakt voor eenzelfde bedrijf in Duitsland. Daarnaast zijn in Duitsland het plantaardige bedrijf en voerbedrijf gesplitst, zodat meer marktgericht en met lagere kosten kan worden gewerkt. De koersdaling van de Oekraïense hryvnia beïnvloedde het bedrijfsresultaat met circa €1 miljoen. Nuscience heeft in Oekraïne een fabriek die los van de wisselkoers goed draaide.

Agrifirm verkocht van bijna alles meer. Het bedrijf verkocht 7,1 miljoen ton diervoeders en realiseerde met mengvoer een groei van 3 procent. Het bedrijf breidde haar marktaandeel met mengvoer, goed voor 4,2 miljoen ton, uit. Voor het lopende jaar verwacht Loman dat de afzet van co-producten nog iets daalt, terwijl Nuscience blijft groeien en op de mengvoermarkt een dalende vraag vanuit de varkenshouderij ruimschoots wordt gecompenseerd door groei in de rundveehouderij.

Hoewel de winst in 2014 lager dan gewoon uitviel, voert het bedrijf toch de uitkering aan leden op van €12,8 naar €14 miljoen. "De bijna €12 miljoen aan herstructureringskosten zijn vooral buiten de ledenbedrijven om gemaakt. Onze operationele resultaten en sterke vermogenspositie maken deze uitkering goed mogelijk", verklaart Loman.

Laatste reacties

 • agpros

  Agrifirm weigert klanten die automatisch wiiklen betalen van hun niet-zakelijke rekening

 • Jan Cees Bron

  Agpros, wat voor reden geven ze daar voor?

 • maiskolf

  agrifirm wil fors meer winst, wie wal dat niet!

 • agpros

  @ jan Cees Bron. Ik heb in een ver verleden de plaatselijke coöperatie en Welkoop gemachtigd tot automatische afschrijving van een (inmiddels) particuliere rekening. Door fusies en splitsingen blijk ik ook Agrifirm Plant gemachtigd te hebben. En nu heeft Agrifirm die machtiging opgezegd vanwege SEPA (Europese regelgeving) Agrifirm heeft zich eerst stilzwijgend gemachtigd en nu het moeilijk word trekken ze zich terug. Ik vind dat op zijn minst niet chique.

 • alphons1


  natuurlijk wille ze meer winst. hoe groter de bonus voor de top. van advies is nauwelijks sprake. alleen verkopers. kijk naar nitrificatie remmers. het onderzoek rapport van wageningen zegt slecht voor bodemleven. toch verkopen ze het

 • mr X


  Het boertje moet de winst brengen. Waar moeten wij het in vredesnaam van betalen. De slachterijen gunnen ons ook geen winst. Het is gewoon van de zotte een dergelijk krantenartikel

 • welgro

  ik stap over naar forfarmers,ben klaar met agrifirm.
   

 • vandyck

  Ik wil ook meer winst ! Wie gaat daarvoor helpen ?

 • pb1974

  had dit jaar al gekund hebben in duitsland 20 mln weggegooid

 • koestal

  sleutel tot succes, wie heeft hem ?

 • info104


  Volgens mij is agrifirm een cooperatie en maakt hij geen winst, bij winst moet er belasting worden betaalddat kan je beter in de boerenzak laten zitten door lagere kosten in de producten door te berekenen . EN VOORAL OOK BIJ DEZE PARTIJ DE TOP VAN HET PERSONEEL eens flink snoeien, wanneer ik op een beurs het aantal koppen tel die op deze stand rondlopen geeft me dat te denken, zij maken de winst wel op.

 • zon

  Blijf bij de kerntaken en doe dat zo goed mogelijk.
  Bij de cooperaties is geld opgepot en directeuren gaan dan avonturen aan die enorm kunnen tegenvallen.
  Een lagere voerprijs willen ze niet omdat ze dan geen uitspattingen meer kunnen maken.
  Kijk wat er aan de hand is bij AR,avontuurtje mislukt en de boer die draait er voor op.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.