Home

Nieuws 16 reacties

Ministerie: 4.560 hectare extra nodig voor melkveehouderij

Den Haag - De melkveehouderij heeft als direct gevolg van de nieuwe AMvB grondgebonden groei melkveehouderij de komende jaren 4.560 hectare extra nodig. Die schatting staat in de Nota van toelichting bij de maatregel, die maandag door staatssecretaris Dijksma bekend is gemaakt.

Het grootste extra areaal is nodig voor de categorie bedrijven die een fosfaatoverschot boven de 50 kilo per hectare hebben. Zij moeten tot 2020 in totaal 2.800 hectare bijkopen of huren, becijfert het ministerie. Voor deze intensieve bedrijven geldt de verplichting om bij groei de helft van de extra fosfaatproductie te binden aan extra grond.

De bedrijven met een overschot van 20 tot 50 hectare zullen in totaal 1.760 hectare extra moeten verwerven. Zij moeten bij uitbreiding een kwart van de uitbreiding onderbouwen met extra grond.

Van de Nederlandse melkveebedrijven valt 11 procent in de meest intensieve categorie. Dat zijn krap 2.400 bedrijven. Ruim 3.000 vallen in de tussencategorie van 20 - 50 kilo fosfaatoverschot per hectare. Driekwart van de bedrijven heeft een overschot van minder dan 20 kilo per hectare. Tot die grens kunnen zij hun veestapel uitbreiden zonder extra grond te hoeven verwerven.

De berekening van het ministerie is gebaseerd op aannames uit een LEI-studie van vorig najaar, gemaakt in opdracht van Economische Zaken, ter ondersteuning van het stelsel verantwoorde groei melkveehouderij. Belangrijk gegeven is de verwachting dat in de jaren tot 2020 15 procent van de melkveebedrijven wil groeien. Samen zouden zij goed zijn voor een extra fosfaatproductie van 4,4 miljoen kilo.

Uitgangspunt hierbij is dat het zogeheten voerspoor volledig gaat slagen. De totale fosfaatproductie door de melkveehouderij groeit in dat geval naar 85 miljoen kilo. Slaagt het voerspoor niet, dan groeit de productie naar 90 miljoen kilo.

Bij de berekening van de extra benodigde grond als gevolg van de  nieuwe AMvB is het ministerie ervan uitgegaan dat bedrijven over de hele linie een vergelijkbare groeiwens hebben. Verder is men er van uitgegaan dat bij de verwachte groei de groep extensieve bedrijven de grens van 20 kilo fosfaatoverschot per hectare niet zal overschrijden, en dus geen grond zal hoeven bijkopen.

Laatste reacties

 • Mtstermors1

  Er is nog veel meer grond nodig, want er word nu nog grond in natuur gestopt, natura 2000

 • rieuwersveld


  Laat ze maar inkrimpen die intensieve bedrijven! Dat is beter voor de hele sector. minder melk dus hogere melkprijs. Voor het imago is het ook beter!

 • Elevage

  Natura 2000 overhevelen naar de boeren. Alles in 1 x opgelost

 • ropsdairy


  rieuwersveld, jij hebt weinig verstand van de melkveesector

 • Tearpoal

  Gelukkig menen de meeste melkveehouders tochal het recht te hebben op het gebruik van grond, dat komt dus allemaal goed uit.

 • Bloemestein


   

  Hier liggen kansen voor de Neptuurbeheerders. Door verhuur van graslanden kunnen zij zo inkomsten genereren en hoeven ze geen faunavervalsing meer te plegen door buitenlandse runderen en paarden los te laten.Dit kan echt iets moois worden, Hollandse koeien in de uiterwaarden,  goed onderhouden weilandenen weer grutto's terug.

 • remi123

  Als wij in Nederland stil blijven staan, dan gaan  in hoger tempo de andere landen voorbij. En ook de export zal dan dalen ook zal onze kennis op termijn minder gevraagd gaan worden. Met dit belijd (!) Kunnen we beter gelijk natuurgebieden, wandelpaden en allemaal koeknuffelen en streek winkeltjes gaan beginnen. Jeuj! Een grote speeltuin hier in Nederland. Als je als Nederland melk hoog op de agenda hebt staan zul je intensieve bedrijven soepeler moeten toelaten. Natuurgebieden in rap tempo teruggeven aan de melkveehouderij en goede afspraken maken voor mestexport naar bijv. Duitsland. Maar ja, het wordt kneuterigheid ten top en zelfs LTO en milieu staan hand in hand te juichen. Waar gaan we naar toe?

 • zon

  Hedwigepolder intact laten is al een beginnetje.

 • wmeulemanjr1

  MARKERMEER INPOLDEREN

 • wenjroubos


  organisaties als staatsbosbeheer, utrechts landschap, gelders landschap en natuurmonumenten willen de grond zelf intekenen vanwege de GLB premie dus voorlopig alleen minder ha

  Er is altijd gezegd (al in detijd van Bleker) dat verwerken ok was en van die ontheffing kunnen hooguit enkele bedrijven gebruik maken

  akkerbouwers tekenen liever zelf de grond in (GLB premie)  en de afbouwende boeren ook (ivm fiscus) dus met name de voer mest contracten die in de hele wereld normaal zijn zijn hier niet mogelijk

  dus straks een hoog balanstotaal en geen omzet, tel uit je winst

 • japke33

  Ik kan me een aantal jaren geleden herinneren, dat we ineens allemaal stukjes land kwijt waren, door de nieuwe metingen van LNV toen. (Lieten de meesten gewoon gebeuren, wat ik totaal niet snap).
  Als ze dat niet hadden gedaan, hadden we die hectares er zo weer bij.

 • ed12345


  wenjroubos de meest logische en economische oplossing zou zijn een heel pak directie en bestuursleden van de door u genoemde clubs met afkoopgeld de laan uit sturen en hun clubs de deur op slot en waar nog mogelijk de landbouwgronden weer normale landbouw doen dan komen er een heleboel ha's terug

 • Edje2

  goede zaak dat die grote megabedrijven mischien verdwijnen ,een gewoon familiebedrijf past het best in nederland. als je groot wilt worden ga dan naar het buitenland!!!

 • Foxxy

  @Edje
  je mag tegenwoordig voor de administratie en controles wel een halve werkweek rekenen. Dasz niet de keus /optie voor een familiebedrijf! Dus ongewenst groeien we daar uit ! Jammer maar helaas !

 • koestal

  Dus voorlopig geen grond naar natuur,die hebben de laatste jaren er al duizenden hectares er bij gekregen

 • vandenbrandcv1

  koestal tussen nu en 20 jaar gaat weer een heleboel natuurgrond naar de landbouw als we honger en mogelijk wel oorlog krijgen, komen ze erachter dat het natuurbeleid 'fopspeennatuur' heeft gebracht. het buitengebied ( landbouw) is gewoon natuur. alleen enkele stedelingen willen echte natuur die is in nederland weinig te vinden hier is bijna alles gemaakt door de mens.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.