Home

Nieuws 9 reacties

'Weidevogels ontzien bij aanpak muizenplaag'

Zeist – Weidevogels moeten worden ontzien als weilanden worden omgeploegd en ingezaaid als gevolg van de muizenplaag. Dit laat Vogelbescherming Nederland vandaag weten. De vereniging roept provincies op om maatregelen te nemen om de weidevogels te beschermen.

Veel van de schade door muizen treedt op in gebieden die bekend staan als belangrijke weidevogelgebieden, aldus de Vogelbescherming. De vereniging vreest dat herstelwerkzaamheden op veel van deze graslanden in de broedperiode ten koste zullen gaan van grutto, tureluur en andere weidevogels. Ook zal het omploegen en daarna inzaaien van hoogproductief raaigras op plekken waar nu nog oud kruidenrijk grasland staat weilanden ongeschikt maken voor weidevogels, stelt de organisatie. In een verklaring laat het weten dat omploegen en inzaaien tijdens het broedseizoen een grote klap toebrengt aan de nesten en kuikens van de vogels. "En dat terwijl weidevogels sowieso al zwaar onder druk staan door de intensieve landbouw", aldus Vogelbescherming Nederland.

Vogelbescherming vraagt daarom in een brief aan de provinciebesturen om geen graslandherstellende maatregelen toe te staan tijdens het broedseizoen van 1 maart tot 15 juni. Ook vraagt Vogelbescherming het herstel van beschadigde graslanden in belangrijke kerngebieden voor weidevogels met kruidenrijke mengsels te stimuleren door de meerkosten hiervan te financieren. Afgelopen broedseizoen was bijvoorbeeld voor de grutto zeer slecht, zegt de vereniging. Minder dan de helft van het noodzakelijke aantal jongen dat nodig is om de populatie op peil te houden vloog uit, vervolgt de organisatie. Vooral als gevolg van het zachte weer waardoor er erg vroeg werd gemaaid. Weer een slecht seizoen zal volgens Vogelbescherming ronduit dramatisch zijn.

De muizen hebben duizenden hectares grasland in voornamelijk de noordelijke provincies aangetast. Het Faunafonds is vorige week begonnen met het opnemen van de schades. Ook vanuit Limburg kwamen er meldingen.

Laatste reacties

 • Hogman1

  Waarom willen die vogels nou juist gaan broeden bij die vreselijke boeren ??
  Er zijn toch natuurgebieden zat waar ze in alle rust en stilte kunnen broeden.
  Maak er een grote wei(golfterrein) van , is een hype , en alleen niet toegankelijk in het broedseizoen ,probleem opgelost

 • joannes

  De idealistische minderheid in dispuut met het economisch belang op, nota bene, land in eigendom! Economisch belang zoals een ieder, een middel om je bestaan mee te verdienen. Toevallig is dat in dit geval Boeren op eigen of gehuurd land! Het is ronduit schandalig dat zo´n Vogelbescherming Nederland klaagt bij die regelende overheid zonder alternatieven voor dat economische belang in te brengen. En dat voor een paar vogels die alle vrijheid hebben om daar te nestelen waar al met gemeenschapsgelden Natuur gereserveerd is in een bevoordelend regime is gevat.

 • Jan-Zonderland

  Muizen en weidevogels laten leven en koeien en boeren 'dood van de honger'. Tsja, het leven bestaat uit keuzes maken. Jammer dat vaak anderen de keuze voor jou willen bepalen.

 • alco1

  Ja @ Hogman. En dan is het toch lachwekkend dat de vogelbescherming intensivering benoemt als grote boosdoener en in hun eigen land willen ze helemaal niet leggen.

 • Jaap39

  Zouden de weidevogels tussen al die muizen gaan zitten broeden dan? En al gaan ze daar broeden dan lusten die muizen op zijn tijd vast wel een kapot gestoten eitje.

 • zon

  Zo langzamerhand hebben de boeren de grond in eigendom of pacht.
  Maar de zogenaamde natuurbeschermers beschikken erover.
  Ze betalen geen belastingen over de grond en ook geen kosten voor de bank. • PetervanKempen

  Kan de overheid niet een gironummer voor deze zo idealistische Vogelbescherming openen? Dan kan Vogelbescherming nederland en al hun hun vele begane leden hun gulle donaties om dat agrarisch paradijs voor hun geliefde vogels snel werkelijkheid te laten worden. Volgens mij is een aalmoes van 15 miljoen al een stap in de goede richting, om de schade door ganzen die zij onbeperkt op boerenland willen laten overwinteren en vreten te vergoeden.
  Dan is, voor zoveel oprechte vogelliefhebbers als daar lid zijn, een verdere 50 miljoen om al het muizenland meteen om te toveren in hun visioenen met daarbij doorvoederen van de koeien tijdens die transitie, (niet te vergeten), een appeltje eitje denk ik.
  Probleem opgelost dank zij de vogelbescherming! Goed he, van hen? Geen zorg of euro te veel hoor als het om vogelsbeschermen gaat. Nu maar snel op zoek naar de portmonnee!

 • joohoo

  Weidevogels en muizen gaan niet samen!. Als er muizen zitten in grote hoeveelheden komen er geen weidevogels.

 • trijnie

  Dit is een belachelijke opstelling van vogelbescherming en dit kan geen boer op zich nemen.
  Na alle ellende van de muizen ook nog niet zorgen dat hij gras weer krijgt, kan hij wel ophouden met boeren.
  Natuurorganisaties zouden wat meer moeten investeren in weideland zoals het vroeger beheerd werd, dan kwam het gedeeltelijk wel weer goed met de weidevogels.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.