Home

Nieuws

Voor 600 miljoen aan nieuwbouw voorspeld

Amsterdam - Het agrarisch bouwvolume gaat groeien. Dat voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). In de periode van 2016 tot 2020 wordt de toename geschat op 2 procent per jaar met een totale waarde van €600 miljoen. De stijging ligt in lijn met de verwachte opwaartse lijn van de economie.

De groei van het bouwvolume maakt de krimp van 2014 weer goed. Dat jaar nam de agrarische nieuwbouw juist met 2,5 procent af. Het lopende jaar zal de situatie stabiel zijn.

Volgens het EIB is de agrarische sector relatief beperkt geraakt door de financiële crisis. De afname van het bouwvolume in 2014 was anders veel sterker geweest. Dat dit niet zo was, komt doordat de consumptie van agrarische producten een lage inkomenselasticiteit kent. Dat wil zeggen dat als mensen minder gaan verdienen, ze minder geld uitgeven aan luxe producten.

De landbouw zat wat dat betreft gunstig. De agrarische sector produceert immers geen luxe goederen maar vooral basisgoederen. Dat verklaart waarom de omzet in de agrarische sector overeind bleef terwijl andere sectoren het juist erg moeilijk hadden.

Of registreer je om te kunnen reageren.