Home

Nieuws 7 reacties

Vlaamse boeren willen wielerkoersen verstoren

Kuurne – Boeren in de Vlaamse Ardennen zijn van plan dit weekend een aantal bekende wielerkoersen in de war te schoppen. Ze protesteren daarmee tegen het feit dat het voortbestaan van tientallen veehouders wordt bedreigd doordat ze op grond van nieuwe regels geen vergunning meer zouden krijgen.

Dat meldt dagblad De Standaard. Dit weekend begint het wielerseizoen in Belgie met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. De boeren willen de populariteit van dat wielrennen aangrijpen om de aandacht te vestigen op hun lot.

Aanleiding is het door de Vlaamse overheid uitgevaardige PAS-statuut van rood en oranje voor veehouderijen bij Habitatrichtlijn-gebieden, zoals het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) uitlegt. Op grond van dat statuut kregen 135 veehouders een zogenaamde 'rode kaart' omdat ze te veel stikstof zouden produceren. Nog eens 1.420 bedrijven moeten hun bedrijfsvoering op korte termijn aanpassen.

Het ABS heeft onder de kop 'Absurdistan' een woedende verklaring uitgegeven: ''Er hangen zwarte vlaggen in de Vlaamse Ardennen. Straks ook in de andere heuvelachtige streken of misschien in gans Vlaanderen. Het probleem is dermate erg dat verschillende gemeenten de helft van hun landbouwbedrijven teniet zien gaan omwille van dit brandmerk. De verontwaardiging is enorm en de solidariteit onder de boeren is groot. Niemand met gezond verstand kan aannemen dat familiale, mooie historische bedrijven zomaar van de ene dag op de andere in de weg staan van de 'natuur' en moeten afbouwen, verdwijnen of oprotten.  De oprottingsstrategie zorgt ervoor dat in bosrijke gebieden en rond de Natura2000-gebieden geen rendabele landbouw meer mogelijk is! Wat voor maatschappij vernietigt zijn eigen landschap, zijn eigen landbouw en voedselvoorziening?''

''Het probleem is dat ons beleid te veel geïnspireerd wordt door het groene gedachtengoed. Het begint vanuit Europa, dat kennen we al, maar het wordt in Vlaanderen geïmplementeerd door extreme groene jongens met oogkleppen, die zweven en elke realiteitszin of relativiteitszin hebben verloren. Waarom moet Vlaanderen zo nodig verder gaan dan Wallonië of onze buurlanden? Hoe kan een maatschappij in tijden van geldschaarste zover gaan dat ze  leefbare bedrijven opkoopt, alles om zogezegd meer natuur te ontwikkelen. De politiek en de administratie moet haar huiswerk overdoen, zoveel is duidelijk! ABS gaat voor het behoud van alle bedrijven, ook de rode. In Nederland hebben ze klaarblijkelijk meer boerenverstand, daar kunnen  bedrijven in nabijheid van Natura2000-gebieden nog uitbreiden, ondanks de implementatie van de PAS. Vlaanderen doet net het omgekeerde om dezelfde natuurdoelen te halen. Absurdistan bij uitstek!''

Ruud Peys

Laatste reacties

 • alco1

  De populariteit van het wielrennen is een prima podium om misstanden aan de kaak te stellen.
  Op een ludieke manier zal zeer zeker de aandacht getrokken kunnen worden.
  Maar ik ben bang dat het op verstoringen uit zal draaien en dat zal alleen maar een averechts effect hebben.

 • pietvandewalle

  We moeten de aandacht trekken, liefst op een positieve manier. Al die nieuwe regels, PAS, erosiemaatregelen, .... kunnen maar op heel weinig begrip rekenen onder de boeren, en terecht. Veel wordt beslist boven onze hoofden en door mensen met weinig kennis van zaken en nog minder boerenliefde. Soms zou je denken dat er groot plan achterzit : 'BOEREN rot op. Ze klagen, vervuilen toch maar en hoe meer grond er naar natuur gaat hoe beter.'
  Ik vrees dat er beleidsmensen zo denken.

 • jonathan5000

  hoe meer voedsel je produceert in eigen land hoe meer controle je hebt om een goed product te produceren wordt het ingevoerd dan weet je niet wat voor spuitmiddelen ze hebben gebruikt en loop je risico meer groen in eigen land dan meer boskapping in een ander land maar daar denken de domme groentjes niet bij na zo boeren blijf vechten voor jullie bestaan boeren en een groen gaan samen onder goed beleid

 • ed12345

  Dat beloofd een mooi voorbeeld voor de NLers te worden als de vlamingen gaan acties voeren zijn ze zeer hardnekkig en erg samenhorig in de meeste gevallen, het zou mooi zijn als de walen er zich bij aan zouden sluiten maar dat zal wel een brug te ver zijn
  Hun gedrag is werkelijk tussen de fransen en de NLers in

 • agro1

  tendentieuze kop. de wedstrijden zullen NIET verstoord worden., maar enkel dienen om op waardige wijze aandacht te vragen voor de goede en rechtvaardige zaak. in De Omloop Het Nieuwsblad is dat ook gebeurd, met in het journaal een gepaste aandacht. ga zo door. et pour ...... la mème chose. (xq6 voor è, geen 'e+^' in tekenset).

 • aqwzsx12

  gisteren stonden de trekkers langs de weg, vandaag wellicht OP de weg!
  Positief of negatief ? Doe die hele PAS en IHD rotzooi eens vlaamse werknemers aan..??!. de verknechting , uitbuiting van de hele boeren stand is een feit en in Leuven werken ze er duchtig aan mee. De BB is voor overleg...al 50 j zeg, in hun voordeel.

  Het ABS verdient meer steun en hun leiders spreken ten minste zonder bijbedoelingen en vanuit de basis.

  Wat heeft dat hele groene gedoe nog de maken met milieu en natuur? NIKS, NADA, enkel plat groen communisme.

  In ons familie hebben we ook zo'n groene teef. ze wil geen kinderen om het milieu niet te belasten. gaat ze naar het toilet, dan verpinkt ze het door te trekken, enz.

  ze is nu wel aangesteld bij de VMM om boeren te controleren.

  Vlaamse Ardennen boeren: véél courage!

 • Elevage

  ik denk altijd dat we hier in nederland niet wijs zijn, maar het kan nog een graadje erger.
  Opvallend is dat altijd bureau-tijgers de nieuwe regels bedenken, zonder kennis van zaken of van de omgeving. Gewoon met Googlemaps wat leuke gebiedjes indelen.
  Die groep moet onder handen genomen worden en bevolkt met mensen met echt verstand van zaken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.