Home

Nieuws

Verkiezing directeur-generaal FAO

Rome – Zittend directeur-generaal José Graziano da Silva blijft vermoedelijk nog vier jaar leiding geven aan wereldvoedselorganisatie FAO. De Braziliaan is bij de verkiezingen voor de post in juni de enige kandidaat.

Graziano da Silva wordt formeel voor de post voorgedragen door de Braziliaanse regering. De in Amerika geboren Braziliaan studeerde landbouwkunde aan de universiteit van São Paulo en promoveerde aan de universiteit van Campinas. Graziano da Silva werkte als professor landbouweconomie en diende later als minister voor voedselzekerheid in het kabinet Luiz Inácio Lula da Silva. Als directeur-generaal zette Graziano da Silva zich in voor een kleinere centrale organisatie. Meer FAO-mensen werden uitgezonden naar gebieden waar honger heerst. Tevens veranderde hij de opdracht: van het sterk verminderen van voedseltekorten tot het uitbannen ervan.

Bij de verkiezingen krijgen alle aan de FAO deelnemende landen één stem en vooralsnog hebben geen landen zich tegen zijn leiderschap uitgesproken. Stemmen worden anoniem uitgebracht. Graziano da Silva werd in 2011 verkozen voor zijn eerste termijn, als opvolger van de Senegalees Jacques Diouf. Directeuren-generaal van de VN-organisatie mogen niet meer dan twee aaneensluitende periodes van vier jaar dienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.