Home

Nieuws

Veevoederindustrie ongedurig over importtoelating ggo's

Brussel - De Europese Commissie talmt met de importtoelating voor een dozijn genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) en dat wordt haar niet in dank afgenomen door de veevoederindustrie.

Sectorfederatie Fefac vond medestanders bij twee andere belangenverdedigers op EU-niveau: Coceral (handel in granen en andere landbouwgrondstoffen) en Fediol (producenten van plantaardige olie uit bijvoorbeeld soja en koolzaad). Samen waarschuwen ze dat het risico toeneemt dat (boot)ladingen met grondstoffen voor onder meer voedsel en veevoeder geblokkeerd worden aan de Europese grenzen omdat er sporen van de ggo's in teruggevonden kunnen worden.

Twaalf ggo's, zowel maïs, soja, koolzaad als katoen, zijn door de Europese voedselveiligheidsautoriteit op hun risico's voor mens en milieu beoordeeld maar wachten nog op een importtoelating. Sectoren die afhankelijk zijn van landbouwgrondstoffenimport zint het niet dat Europa besluiteloos is als het ggo's betreft. Sinds november 2013 zijn er geen knopen meer doorgehakt door de meningsverschillen tussen de Europese beleidsmakers. "Door de politieke misverstanden riskeert de Europese Unie ernstige tekorten voor landbouwgrondstoffen die we importeren voor gebruik in voedsel, voeder en voor technologische toepassingen", waarschuwen Fefac, Fediol en Coceral.

Hele ladingen dreigen geblokkeerd te worden wanneer er sporen van de niet-goedgekeurde ggo's aangetroffen worden, terwijl een kleine verontreiniging tijdens het transport technisch onvermijdbaar is volgens de drie sectorfederaties. Ze schermen met enorm hoge bijkomende kosten voor hun industrieën. Alleen al een verstoring van de import van sojaschroot uit de VS, wat niet ondenkbeeldig is aangezien de ggo's waarover het gaat daar geteeld worden, zou tot €100 miljoen per maand kunnen kosten. Als de aanvoer van eiwitrijke grondstoffen, zoals soja, in het gedrang komt, dan is de veehouderij in Europa daarvan het eerste slachtoffer.

Vilt.be

Of registreer je om te kunnen reageren.