Home

Nieuws

Veel onbenut potentieel in bioraffinage

Wageningen - Bioraffinage, het uit elkaar trekken van bestandsdelen van gewassen, staat in Nederland nog in de kinderschoenen, concludeert Food & Biobased Research van Wageningen UR in een onderzoek. Er is nog veel winst te behalen in de waardeketen.

Nederland zou er goed aan doen meer werk te maken van bioraffinage, het uiteenrafelen van grondstoffen in verschillende fracties. Nu blijft veel waarde onbenut of wordt verkeerd ingezet, blijkt uit het onderzoek van de Food & Biobased Research Wageningen UR. Als voorbeeld wordt tarwe uitgewerkt. Tarwe wordt nu onder meer ingezet voor veevoer. Maar daar is de waarde veel minder efficiënt dan bijvoorbeeld tarwe voor brood. Onderzoekster Harriëtte Bos: "In dit onderzoek hebben we in harde cijfers in kaart gebracht hoe de waarde verschilt. Op basis hiervan kan de industrie veel beter gaan berekenen hoe we grondstoffen tot echte waarde kunnen gaan raffineren."

Wanneer tarwe met bioraffinage eerst wordt gesplitst in eiwit (gluten) en zetmeel, het eiwit vervolgens wordt gevoerd aan vee en het zetmeel wordt omgezet in chemicaliën, is een flink hogere totale waarde te behalen dan nu gebeurt. "Het gaat dus om zowel slimme bioraffinage als om slimme productcombinaties", bepleit Bos.

Of registreer je om te kunnen reageren.