AlgemeenNieuws

Veel nieuwe aanvragen Nb-vergunning

Doetinchem – Veehouders die minder dieren houden dan is toegestaan, vragen massaal een nieuwe Natuurbeschermingswetvergunning aan.

Doen zij dit niet dan raken zij hun aangekochte ammoniakrechten kwijt als de PAS wordt ingevoerd. Dit gebeurt naar verwachting deze zomer. In Gelderland zijn dit jaar al 400 aanvragen ingediend. Noord-Brabant heeft nog 1.100 aanvragen af te handelen. Ook in Drenthe, Overijssel en Utrecht zijn het afgelopen halfjaar honderden nieuwe Nb-vergunningen aangevraagd.

Veehouders hebben dikwijls een omgevingsvergunning voor meer dieren dan zij daadwerkelijk in de stal hebben staan. Zij mogen dus volgens de gemeentelijke bouw- en milieuvergunning meer dieren houden dan zij in werkelijkheid doen. Een melkveehouder heeft bijvoorbeeld  een nieuwe stal mogen bouwen voor 200 koeien, maar heeft er slechts 150. Een ander voorbeeld is een vleesvarkenshouder die werkt voor het Beterlevenconcept en daarom minder dieren in de stal heeft opgelegd dan in de omgevingsvergunning staat. Het recht om de overige stuks vee in de toekomst te kunnen houden, vervalt als de PAS in werking treedt. Om die maximale veebezetting veilig te stellen, wordt een nieuwe Natuurbeschermingswetvergunning (Nb-vergunning) aangevraagd. PAS gaat medio deze zomer de Nb-wetvergunning vervangen.

Gelderland ontvang jaarlijks 1.000 tot 1.500 aanvragen voor een Nb-vergunning van boeren. In de eerste weken van dit jaar ontving de provincie met de meeste Natura2000-gebieden 400 aanvragen. Dit is meer dan gebruikelijk, laat een woordvoerder weten. Veel agrariërs willen hun bestaande Nb-vergunning actualiseren omdat zij nieuwe aanpassingen hebben gedaan aan hun stal.

De provincie Noord-Brabant heeft 1.100 aanvragen voor de Natuurbeschermingswetvergunning in behandeling. Daar komen gemiddeld nog zestig aanvragen per maand bij. De gemiddelde doorlooptijd van een Nb-vergunning in Brabant is circa een jaar. Ter vergelijking: de provincie Zeeland ontvangt 50 tot 70 Nb-vergunningsaanvragen per jaar.

Ook in Drenthe, Overijssel en Utrecht zijn het afgelopen halfjaar honderden nieuwe Nb-vergunningen aangevraagd.

Chris van der Heijden, ruimtelijke ordeningsspecialist bij Van Dun Advies in het Brabantse Ulicoten zegt dat zijn kantoor alle vergunningen opnieuw naloopt. “Er zijn nogal wat bedrijven die onderbezet zijn, dus minder dieren dan ze mogen. Voor deze klanten gaan we opnieuw een Nb-vergunning aanvragen om de maximale veebezetting veilig te stellen.”

Financiers eisen vaker een Nb-vergunning. Volgens Van der Heijden worden financieringsaanvragen regelmatig aan de kant geschoven als een Nb-vergunning ontbreekt.

Beheer
WP Admin