Home

Nieuws 13 reacties

VVD bezorgd over gezondheidseffect vernatten natuur

Den Haag - VVD-Kamerleden Rudmer Heerema en Bas van 't Wout maken zich zorgen over de populatiegroei van muggen in waterrijke natuurgebieden in Nederland. Naast inlandse muggen blijken ook nieuwe soorten uit onder andere Afrika goed te gedijen in poldermoeras.

De Kamerleden willen van minister Edith Schippers (volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) weten wat het risico van deze ontwikkeling is voor de verspreiding van ziekten als West-Nijlvirus en knokkelkoorts. Deze ziekten worden door muggen overgedragen. De Kamerleden vragen de bewindspersonen tevens om onderzoek te doen naar de risico's van vernatting van de natuur voor de volksgezondheid.

Heerema en Van 't Wout zijn bezorgd dat de mogelijke gezondheidsrisico's voor burgers van ondergeschikt belang zijn ten opzichte van het vernatten van natuur.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  dit is al lang bekend, maar het intreseerd niemand iets, zal we nodig zijn om de goodwill van de burgers te behouden, hier doen sommige tenminste alle nadelen mee goedpraten

 • johan.vandegraaf

  Klopt schoenmakers1 er moet eerst een grote muggenplaag in een stad plaatsvinden wil dit eens een keer doordringen,wij hebben er al steeds meer last van bij een natuurgebied met kikkerpoelen !

 • Elevage

  in zeeland willen ze een hele grote muggenkolonie huisvesten, met dank aan belgië

 • peter 103

  De nieuwe natte natuur heeft het aantal ganzen ook explosief doen stijgen

 • el

  Welkom in NL het Lousiana van Europa !

 • joohoo

  Koop een klamboe!

 • schapendoes

  Als er al mensen in Nederland knokkelkoorts of een infectie met dat west nijlvirus hebben opgelopen, zouden dat toch in de eerste plaats mensen moeten zijn, die regelmatig in natte gebieden komen. Natuurvorsers. Bijvoorbeeld i.v.m. de 'nieuwe' natuur. Niets over gelezen of gehoord.

 • bertes

  hoe meer natuur, hoe meer zieken mensen. is al 30 jaar geleden voor gewaarschuwd. misschien ook hier een NB vergunning voor aanvragen.
  stel je de wereldbol voor; en dan heb je een stipje op de bol. dat is Nederland. daar is de PVDA aan de macht. en de wetten vliegen om je oren. en de rest van de wereld blijft rustig.

 • Mels

  Idd bertes. Op een globe van redelijk formaat krijgen ze de naam van het land er niet eens in en de naam van de hoofdstad al helemaal niet. Die beginnen ze maar in de Noordzee. Das mooi want met de ideeen van dijksma ligt Amsterdam straks in de Noordzee. Eigenlijk zijn de werelbollenmakers de toekomst al op voor.....

 • juur

  En de gemeenten maar broedkolonies aanleggen met hun verfraaiing van rivier. Er is hier al meer overlast van muggen dan in zuid Limburg.

 • veldzicht

  Water opvanggebieden is in 85% van de gevallen een ander woord voor natte natuuraanleg betaald door het waterschap,ik ken er verschillende en het is gewoon de grootste flauwekul nog nooit was er een probleem
  en zonder wateropvang ook niet.

 • melkveehouder .

  Nederland is het rioolputje van de waterafvoer van andere Europese landen. De kaderrichtlijn water van de EU heeft echter regels opgesteld. Dit resulteert erin dat het water wat de Noordzee bereikt aan bepaalde kwaliteitseisen moet voldoen. De beste zuiveringsinstallatie is een groot rietveld. Kijk, en daarvoor is Nederland nu alle watergangen aan het aanpassen. De Nederlandse landbouw wordt misbruikt als waterzuiveringsinstallatie. Jammer dat sommige van onze belangenbehartigers (?) in de besturen van de Waterschappen meer aan hun eigen beurs denken dan aan de belangen van de leden die ze dienen te vertegenwoordigen.

 • Klerkx

  Het is te hopen dat eindelijk meer bestuurders en ook burgers zich hierover zorgen gaan maken. Nu komen steeds meer mensen terug van vakantie met in het buitenland door muggen opgelopen virusziekten, maar inmiddels komen rond de middellandse zee deze ziekten al regelmatig voor en met voldoende nieuwe soorten muggen hier zitten we met al die natte 'natuur' gewoon op een tijdbom.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.