Home

Nieuws 9 reacties

VS wil hoger tempo onderhandelingen TTIP

Brussel – De EU publiceert volgende week dinsdag zijn aanbod voor 'convergentie van regelgeving', wat volgens officials neerkomt op het harmoniseren van elkaars standaarden. Dat hebben onderhandelaars van de EU en VS bekendgemaakt aan het einde van de achtste onderhandelingsronde op weg naar een mogelijk vrijhandels- en investeringsverdrag dat TTIP wordt genoemd. Aan Amerikaanse zijde wordt opgeroepen tot meer snelheid.

De partijen onderhandelden in Brussel en voor het eerst liggen over vrijwel alle onderwerpen nu voorstellen op tafel, aldus de hoogste Europese onderhandelaar, Ignacio Garcia Bercero, tijdens een afsluitende persconferentie. In totaal waren meer dan 200 onderhandelaars in verschillende settingen in overleg en over het algemeen is goede progressie geboekt. Over speciale investeerdersbescherming werd niet gesproken omdat de EU een consultatieronde over het gevoelige onderwerp nog niet heeft afgerond.

Handelsverdrag moet veel omvattend zijn

De Amerikaanse hoofdonderhandelaar Dan Mullaney zei in diplomatieke taal dat het tempo moet worden opgevoerd. Mullaney benadrukte dat de Europese Commissie en de Amerikaanse regering een duidelijke opdracht hebben meegegeven in 2015 'zo veel mogelijk progressie te boeken' en dat een verdrag veelomvattend moet zijn, waarmee hij suggereert dat wat de VS betreft TTIP naast een handelsverdrag over tarieven en andere barrières ook nadrukkelijk een investeringsverdrag moet blijven.

Herkomstbenaming en transgene gewassen

Mullaney zei tevens dat energie een belangrijk onderwerp is, maar liet in het midden of deze een apart hoofdstuk of paragraaf zal krijgen. Beide onderhandelaars zeiden dat ook gesproken is over bescherming van geografische herkomstbenaming en transgene gewassen, maar nog zonder uitkomst. Mullaney voegde toe dat veel producten uit Europa met beschermde herkomstnamen reeds groeipercentages in de VS realiseren van 300 tot 400 procent, waarbij hij als voorbeelden Italiaanse kazen noemde.

Eerder deze week publiceerde de landbouwcommissie van het Europees Parlement zijn opinie over TTIP, waarin het onder meer stelt dat 'sterk verbeterde bescherming van geografische herkomstbenamingen uit de EU' een essentieel element van een overeenkomst moet zijn. Daarbij noemt de landbouwcommissie de afspraken met Canada 'een goed voorbeeld'.

Laatste reacties

 • ohzo

  Dat heet: door de strot duwen.,

 • Ishtar

  Idd, zorgvuldigheid is belangrijker.
  Tuurlijk wil de US dit Europa door de strot drukken met een hoger tempo.
  Ze zullen nog wel een paar miljoen extra euro's uitgeven om politieke figuren om te kopen.

  EU moet zich meer op zich zelf richten, best een groot continent met veel inwoners die op zich veel kunnen uitgeven, en hogere standaarden maken voor voedselveiligheid, dierwelzijn, en hogere transparantie productie processen.
  Dan moet EU veel meer richten en samenwerken op Rusland en Azie en een stuk minder op USA.
  USA heeft geen regering qua democratie, USA democratie is in 40 jaar totaal verpruts door de totale macht te geven aan mulinationals, die alleen als doel hebben korte termijn winsten, en de aandeelhouders korte termijn resultaten te leveren.

  TTIP zou totaal vertraagt moeten worden, en uiteindelijk niet nodig gevonden moeten worden.

 • ohzo

  Ik ben het niet altijd eens met je, Ishtar, deze keer wel!

 • Mozes

  @Ishtar, de kwaliteit van democratie in Rusland en Azië is hoger dan in de VS?

 • Mels

  Mozes,als je goed kijkt zou je die conclusie bijna kunnen trekken. Al vind ik het wel wat gezocht om met deze reactie te komen.

 • Jan Cees Bron

  Isthar, dank voor uw reactie. U noemt de bedrijfslobby en die is onmiskenbaar machtig. De Europese Commissie had veel meer lobbycontacten met het bedrijfsleven dan met organisaties die andere segmenten van de maatschappij vertegenwoordigen. Maar vooralsnog wordt het debat over TTIP vooral gedomineerd door NGO's die fel tegen zijn, ook al zijn we nog ver van een voorstel van een verdragstekst verwijderd. Het gaat in kranten om de gevaren van ISDS, GMO of chloorkippen, hoewel nog helemaal niet duidelijk is wat wordt afgesproken.
  In alle scenario's komt naast het Europees Parlement naar alle waarschijnlijkheid TTIP voor ratificatie naar de nationale parlementen. Dus door de strot duwen... ik weet het niet.

 • ohzo

  Mozes; de laatste 10 jaar hebben we nogal wat in de melk te brokkelen bij onze democratien, zeg. Pfuh hey..
  Dhr Bron; US wil helemaal niet dat het voorstel door alle landen goedgekeurd moet worden. En pas nu is er openheid van zaken gegeven. Het verdrag is zeer lang achter gesloten deuren gehouden. Onder druk van het publiek is dat veranderd. De manier waarop US altijd onderhandelt, heet door de strot duwen. Anders is er wel een sanctie. Kijk maar hoe dat werkte met de credit card gegevens van passagiers naar US. Buitengewoon schandalig en hoog ' hufter factor'

 • Mozes

  @ohzo, het is mij niet bekent dat de laatste jaren in Europa of de VS journalisten van overheidswege uit de weg zijn geruimd. Ook is mij niet bekent dat oppositieleden met schijnprocessen gevangen zijn gezet.
  In Rusland en Azië zijn hier wel tal van voorbeelden van te vinden.

  Wat betreft de invloed van grote bedrijven op de politiek heb ik de indruk dat dat in de VS inderdaad ongezond groot is. In Europa kunnen grote bedrijven wel veel contacten hebben maar of daarmee de invloed ook groot is betwijfel ik. Ik heb de indruk dat vooral milieu- en dierwelzijnsorganisaties een grote invloed hebben. Vooral op nationaal niveau.

 • Jan Cees Bron

  Ohzo, dank voor uw reactie. Ik denk dat de VS inderdaad liever niet heeft dat TTIP aan alle individuele lidstaten wordt voorgelegd, maar daar gaat ze niet over. De Europese Raad besluit uiteindelijk of dat volgens het Verdrag van Lissabon nodig is. In de VS zelf moet de federale overheid waarschijnlijk ook met staten onderhandelen over het openstellen van de markt voor publieke aanbesteding.
  Van wat ik hoor, is de VS inderdaad een harde onderhandelaar. Tegelijk klagen de Amerikanen dat de EU zo complex is georganiseerd, dat haar onderhandelaars nauwelijks tijdens onderhandelingen weinig flexibel zijn. Als er dan eindelijk iets door de Europese molen is, wil men niet opnieuw door die molen.
  Ik denk persoonlijk dat we niet moeten vergeten dat voor het eerst twee economische grootmachten zo diepgaand met elkaar spreken. Beide partijen zijn gewend de bovenliggende partij te zijn bij onderhandelingen. Het gaat ook over veel meer dan handel. Anders dan binnen de WTO gaat het ook over opening van de dienstensector, investeringsbeleid en het erkennen van elkaars standaarden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.