AlgemeenNieuws

VS wil hoger tempo onderhandelingen TTIP

Brussel – De EU publiceert volgende week dinsdag zijn aanbod voor ‘convergentie van regelgeving’, wat volgens officials neerkomt op het harmoniseren van elkaars standaarden. Dat hebben onderhandelaars van de EU en VS bekendgemaakt aan het einde van de achtste onderhandelingsronde op weg naar een mogelijk vrijhandels- en investeringsverdrag dat TTIP wordt genoemd. Aan Amerikaanse zijde wordt opgeroepen tot meer snelheid.

De partijen onderhandelden in Brussel en voor het eerst liggen over vrijwel alle onderwerpen nu voorstellen op tafel, aldus de hoogste Europese onderhandelaar, Ignacio Garcia Bercero, tijdens een afsluitende persconferentie. In totaal waren meer dan 200 onderhandelaars in verschillende settingen in overleg en over het algemeen is goede progressie geboekt. Over speciale investeerdersbescherming werd niet gesproken omdat de EU een consultatieronde over het gevoelige onderwerp nog niet heeft afgerond.

Handelsverdrag moet veel omvattend zijn

De Amerikaanse hoofdonderhandelaar Dan Mullaney zei in diplomatieke taal dat het tempo moet worden opgevoerd. Mullaney benadrukte dat de Europese Commissie en de Amerikaanse regering een duidelijke opdracht hebben meegegeven in 2015 ‘zo veel mogelijk progressie te boeken’ en dat een verdrag veelomvattend moet zijn, waarmee hij suggereert dat wat de VS betreft TTIP naast een handelsverdrag over tarieven en andere barrières ook nadrukkelijk een investeringsverdrag moet blijven.

Herkomstbenaming en transgene gewassen

Mullaney zei tevens dat energie een belangrijk onderwerp is, maar liet in het midden of deze een apart hoofdstuk of paragraaf zal krijgen. Beide onderhandelaars zeiden dat ook gesproken is over bescherming van geografische herkomstbenaming en transgene gewassen, maar nog zonder uitkomst. Mullaney voegde toe dat veel producten uit Europa met beschermde herkomstnamen reeds groeipercentages in de VS realiseren van 300 tot 400 procent, waarbij hij als voorbeelden Italiaanse kazen noemde.

Eerder deze week publiceerde de landbouwcommissie van het Europees Parlement zijn opinie over TTIP, waarin het onder meer stelt dat ‘sterk verbeterde bescherming van geografische herkomstbenamingen uit de EU’ een essentieel element van een overeenkomst moet zijn. Daarbij noemt de landbouwcommissie de afspraken met Canada ‘een goed voorbeeld’.

Beheer
WP Admin