Home

Nieuws

Tyson profiteert van lagere voerprijzen

Springdale – Tyson Foods heeft het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van $310 miljoen (€273 miljoen), $58 miljoen meer dan een jaar eerder. Het Amerikaanse vleesconcern realiseerde door lagere voerprijzen een fors hogere marge met kip.

Waar Tyson minder rundvlees en slechts iets meer varkensvlees verkocht, steeg het volume bij kip 3,1 procent. Het bedrijf uit Arkansas verwacht dat winstmarges op kip nog verder zullen verbeteren dit jaar. Voerprijzen zullen volgens Tyson op jaarbasis zo'n $400 miljoen goedkoper uitvallen. De Amerikaanse consument zal volgens Tyson kip toenemend zal blijven verkiezen boven rund- en varkensvlees.

De waardetoename van de dollar zit de export wel enigszins dwars. Voor Tyson is kip goed voor meer dan een kwart van de omzet.
Tyson denkt ook te kunnen profiteren van lagere varkensprijzen. Het aanbod varkens in de VS is tegen de verwachting in gegroeid nadat de veestapel de afgelopen twee jaar door het PED-virus werd uitgedund.  "Er zijn veel redenen optimistisch te zijn", aldus topman Donnie Smith. Varkensvlees is voor Tyson qua omzet minder belangrijk dan rundvlees en kip maar qua winstgevendheid al even nummer twee na kip.

De omzet steeg in het afgelopen kwartaal met 24 procent gegroeid tot $10,8 miljard (€9,5 miljard). De kipomzet steeg 4,6 procent tot omgerekend €2,45 miljard. Het volume steeg 3,1 procent en de gemiddelde prijs 1,5 procent. De rundvleesomzet kwam uit op omgerekend €3,87 miljard. Het volume daalde 2,7 procent, mede omdat de gemiddelde prijs meer dan 20 procent hoger lag dan een jaar eerder.


De varkensvleesomzet kwam uit op €1,36 miljard. De prijs lag gemiddeld 7 procent hoger dan een jaar eerder en het volume steeg 1,1 procent. Het bedrijf zegt in het kwartaal zo'n $60 miljoen aan fusievoordelen heeft behaald door de overname van Hillshire Brands, de in worst gespecialiseerde vroegere vleesactiviteiten van Sara Lee.

Of registreer je om te kunnen reageren.