Home

Nieuws 1 reactie

Taxaties muizenschade vanaf maandag

Leeuwarden – Op maandag 23 februari zullen de eerste taxaties worden verricht op bedrijven in Friesland met schade door de muizenplaag. Dat is althans de planning.

Volgens omroep Friesland is er enige vertraging ontstaan bij het Faunafonds omdat de verwerking van de meer dan 900 aanvragen voor taxaties langer duurt dan verwacht.

Volgens een woordvoerder van het Faunafonds is er geen sprake van uitstel en zullen de taxaties 'zo snel mogelijk worden uitgevoerd'.

Gemiddeld zes taxaties per dag

Vorige week vrijdag zijn de taxateurs bijeen geweest voor overleg en instructie. Het Faunafonds is nu nog bezig met het verwerken van de taxatieverzoeken die bij LTO Noord binnen zijn gekomen en zijn doorgestuurd aan het Faunafonds. Bedrijven buiten Friesland worden uitgeschift omdat daarvoor geen taxatieopdracht is verstrekt. Volgens het Faunafonds zijn er vanaf maandag dan vijftien tot twintig taxateurs in het veld die gemiddeld circa zes taxaties per dag kunnen doen. De negenhonderd eerste taxaties zouden dan in circa twee weken afgerond kunnen worden, 'ruim voor half maart zoals toegezegd', aldus de woordvoerder.
Duidelijk is dat in de meeste gevallen nog een tweede taxatie uitgevoerd zal worden om een beter beeld te krijgen van de schade.

Faunafonds vergoedt muizenschade niet

De taxatie wordt wel uitgevoerd door het Faunafonds, maar een eventuele schadevergoeding zal niet uit het fonds worden verstrekt. Dat benadrukte voorzitter Chris Kalden van het Faunafonds dinsdag nog eens in een persverklaring. In 2005 gebeurde dat nog wel bij de toen 'onverwacht optredende grootschalige schade', maar toen is duidelijk aangegeven dat het een eenmalige vergoeding was. Ook wees het Faunafonds erop dat grondgebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor het nemen van maatregelen om schade te voorkomen. "Die regel staat nog steeds", aldus Kalden, "maar inmiddels zit de wereld ook anders in elkaar. Als gevolg van het Decentralisatieakkoord Natuur is het natuurbeleid nu de  verantwoordelijkheid van provincies. Het Faunafonds is sinds 2014 ondergebracht bij BIJ12, de uitvoeringsorganisatie voor provincies die ook door hen wordt gefinancierd. En BIJ12 volgt het beleid van de provincies. Provincies kunnen wel geld ter beschikking stellen voor de tegemoetkomingen. Die kan het Faunafonds dan vervolgens uitbetalen."

Eén reactie

  • agratax2

    Als ik het wortel verhaal uit Boerderij goed heb begrepen, dan zal de schade nog aanzienlijk groter zijn dan alleen 12.000 ha grasland vernieuwen en ruwvoeder aankoop tot de volgende oogst (nodig voor aankomende winter) Misschien kunnen de gedupeerde veehouders en de worteltelers elkaar van dienst zijn door de wortels voor de koeien te brengen. Scheelt stortkosten en zo brengen de wortels nog iets op. Ik mag hopen dat de overheden hun verantwoordelijkheid nemen en het potje Climiteiten bestrijding open trekken. De schreeuw uit de politieke hoek zie ik meer als verkiezingsretoriek, na de verkiezingen blijkt de zaak weer eens veel ingewikkelder te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.