Home

Nieuws 13 reacties

PvdA: aanvragers Nb-vergunning niet bevoordelen

Den Haag - Tweede Kamerlid Henk Leenders (PvdA) wil dat boeren die nog snel een Natuurbeschermingswetvergunning aanvragen niet worden bevoordeeld ten opzichte van hen die wachten op de invoering van het nieuwe stikstofbeleid.

Leenders vreest dat de run op Natuurbeschermingswetvergunningen (Nb-vergunning) voor de invoering van het nieuwe stikstofbeleid (PAS) ten koste gaat van ontwikkelingsruimte na de invoering ervan. Hij wil de verzekering van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) dat Nb-aanvragen die veehouders doen voor de PAS in werking treedt, geen voorrang krijgen bij de toekenning van ontwikkelingsruimte. Hij stelt daarover vragen aan de staatssecretaris.

Aanleiding voor de vragen is berichtgeving in Boerderij, waarin werd vermeld dat veehouders vooruitlopend op de invoering van de PAS in groten getale Nb-vergunningen aanvragen. Daarmee willen de ondernemers zeker stellen dat ze latente ontwikkelingsruimte niet verliezen. Latente ruimte gaat om aantallen dieren die volgens de milieuvergunning wel mogen worden gehouden, maar die nog niet in de stal staan. Na de invoering van de PAS is bepalend hoeveel dieren er feitelijk in de stal hebben gestaan. Leenders vraagt de staatssecretaris om samen met de provincies te voorkomen dat met de aanvraag van de Nb-vergunningen een beslag gelegd gaat worden op de PAS-ruimte.

In de PAS is het de bedoeling dat ontwikkelingsruimte voor veehouderijen ontstaat, terwijl tegelijkertijd met aanvullende maatregelen ervoor wordt gezorgd dat de neerslag van stikstof op kwetsbare natuurgebieden vermindert.

Laatste reacties

 • robert1

  Meneer Leenders, wat is er mis als veehouders hun historische rechten die ze ontlenen aan hun milieuvergunning, vastleggen in een Nb-vergunning. Dat zou u moeten prijzen. En in lijn met het recht.
  U wenst hen die rechten te annexeren. Waar gebeurt dat ook al meer dat annexeren?

 • Knorretjes

  De milieuvergunning moest overal gewoon bindend zijn voor het aantal gehouden dieren. Is dit niet zo, dan is de PAS gewoon gelegaliseerde diefstal waar ze in NL helaas erg goed in zijn.

 • Marco22

  Dus boeren die al wel een NB-v hebben en hun latente ruime vast hebben gelegd. Die hebben geluk gehad????. Henk Leenders (PvdA) U bent ongeschikt als bestuurder kunt U zich beter buiten bezig houden met een bezem.

 • mbm

  Bevoordeeld??? Met alle geldige milieuvergunningen gaan (zonder PAS) de referentiedata soms 15 jaar terug in de tijd. Werkelijk schandalig om zo;n geldverslindende juridische chaos te creëren. De regelgeving is onbegrijpelijk, ook voor zogenaamde 'deskundigen'. Ik heb 1 vraag over de NB wet aan 5 'deskundigen'gesteld en kreeg 5 verschillende antwoorden. Zoek het maar uit! Bedenkt eens, beste Henk, wie deze toestanden in het leven roept en wie letterlijk de rekening betaalt van adviseurs, berekeningen etc.

 • w v gemert

  Echt een reactie van een PvdA politicus: snapt totaal niets van ondernemen en totaal niets van de positie waar de agrarische onderneming zich in bevindt. Onkunde ten top , waarschijnlijk de lagere school niet afgemaakt, maar wel met onzin lekker zakken vullen !!!!!! Inhoudelijk volgens mij ook nog onjuist, latente ontwikkelingsruimte heeft een ondernemer niet.

 • w v gemert

  Echt een reactie van een PvdA politicus: snapt totaal niets van ondernemen en totaal niets van de positie waar de agrarische onderneming zich in bevindt. Onkunde ten top , waarschijnlijk de lagere school niet afgemaakt, maar wel met onzin lekker zakken vullen !!!!!! Inhoudelijk volgens mij ook nog onjuist, latente ontwikkelingsruimte heeft een ondernemer niet.

 • juur

  gewoon het gemiddelde van de laatste 3 jaar toedelen En het overschot over alle veehouders verdelen. Zo PAS toch bedoeld is.

 • mbm

  Ik zal er nog wat aan toevoegen: altijd netjes ALLE vergunningen aangevraagd, talloze milieucontroles gehad, altijd alles in orde. NIEMAND die het bedacht dat uit vage natura 2000 regels een NB vergunningsplicht met terugwerkende kracht zou komen. NIEMAND nee, niet de gemeente, niet de provincie, niet de accountant, niet de stallenbouwen, niet minister Cees Veerman en ook niet Henk Leenders. Achteraf passen we wetten toe op veehouderijen met alle milieuvergunningen. Hoe zit het met de rechtszekerheid? Of geldt die niet voor boeren, Henk? Denk je er ook aan dat alle bedrijven (zwaar) hebben geïnvesteerd en hierbij in alle redelijkheid op mochten vertrouwen dat je die dieren MAG houden. Henk, probeer het eens zelf: start een boerenbedrijf en zie welke schandalige hindernissen worden opgeworpen door jou en de jouwen. Waar zijn jullie op uit: het einde van agrarisch Nederland?. Nou Henk, je lees het wel: ik ben hier boos over, heel boos!

 • EMERGO!

  Ruimte voor ontwikkeling? haha een lachertje! onzin is het! Eerst en vooral krijgt de landbouw de schuld van de ammoniak depositie op natuurgebieden! industrie en transport worden gespaard!
  Daardoor dient depositie uit landbouw te halveren! eventuele ruimte kunnen we bij gratie opvullen door moeilijke berekeningen uit te voeren, maar altijd maximaal de helft van de eerdere depositie! Aanvragen met zijn allen die NB wet! Eerst was het niet nodig en nu blijkt toch dat we eerder al hadden moeten aanvragen! schandalig is het!

 • alco1

  Of je het nu het al aanvraagt of later zal volgens mij niet veel uitmaken.
  Ze hebben weer iets in handen om weer dwars te zitten.
  Dat baart mij zorgen

 • jrboer

  Belachelijk, altijd gedacht alles keurig voor elkaar te hebben met vergunningen en nu blijkt ineens dat er voor de helft aan ammoniak rechten moet worden bij gekocht om het aantal dieren wat er de laatste 6 jaar al aanwezig is alsnog vergund te krijgen. Bovendien zou ik met de PAS alsnog de latente ruimte in de stal moeten aanvragen terwijl ik alle andere factoren al heb geregeld.... Te zot voor woorden....
  Wanneer ik nu € 25.000,-- uitgeef om deze latente ruimte alsnog af te dekken zou dat ineens voortrekkerij zijn?? Ik noem het diefstal! Deze vergunning heb ik al 10 jaar alleen nu wil zo'n PvdA-er dat ineens van mij stelen???

 • Mels

  Misschien wordt het tijd om te bedenken of je het nog wel leuk vind om in NL te boeren. Nu het nog kan de toko goed verkopen en met opgeheven hoofd NL verlaten. Zie het niet als de handdoek in de ring gooien maar juist de idioterie die gaande is de rug toekeren. Laat ze dan maar alles importeren als de milieumafia dat graag wil.

 • Foxxy

  Feitelijk moeten we sinds 2005 al een NB vergunning hebben ! AMVB kan men geen rechten aan ontlenen, milieuvergunning wel! Die heeft alleen niets te maken met een nb vergunning .feitelijk gewoon een faillissement verklaring voor boeren die onder een amvb een nieuwe stal gefinancierd hebben en niet in bezit zijn van nb vergunning . Lijkt me juridisch niet helemaal houdbaar

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.