Home

Nieuws 9 reacties

Provinciebestuur Noord-Holland tegen voorstel jachtverbod

Haarlem – Gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland verwacht dat de wildschade in de provincie fors zal toenemen als er in stiltegebieden een jachtverbod komt. Dat benadrukte hij tijdens een vergadering van de Commissie Ruimte en Milieu van de Provinciale Staten in Noord-Holland.

Het provinciebestuur is tegen het voorstel van PvdD, PvdA, SP en D66, dat gesteund wordt door GroenLinks.
Bond vreest grote negatieve gevolgen van het verbod op reguliere jacht, met name voor het beheer en schadebestrijding van ganzen en vossen. Volgens hem verdwijnt hiermee een belangrijk puzzelstuk uit het ganzenakkoord dat de provincie heeft gesloten.

Jagers in Noord-Holland vrezen dat het voorstel een averechts effect heeft. Als de wildstand niet beheerst mag worden, zal er op termijn meer schadebestrijding plaats moeten vinden, waardoor juist meer gejaagd dreigt te worden in de stiltegebieden.

Albert Hooijer van LTO Noord Noord-Holland spreekt van een financiële bom onder de provincie als het voorstel wordt ingevoerd. Het voorstel heeft onder ander nadelige gevolgen omdat op agrarische gronden niet meer gejaagd zou mogen worden. Hierdoor is het jachtrecht op de grond waardeloos geworden. Als jagen in de 31 stiltegebieden in Noord-Holland wordt verboden, beschikken veel jachtaktehouders niet meer over een benodigd bejaagbaar veld van voldoende omvang (40 hectare), waardoor ze hun jachtakte dreigen te verliezen.
In Noord-Holland wordt op 2 maart opnieuw over het jachtverbod gesproken.

Laatste reacties

 • Gijs Gans

  Albert de hooier moet niet zeuren nu.
  Hij is meerdere malen gewaarschuwd voor dit beleid
  Hij zag het toen als de bekende kans en niet als bedreiging
  nu niet moeilijk doen .

 • maatje 1904

  Mijn advies is kompleet uit de hand laten lopen eerder keert het gezonde verstand toch niet terug..

 • Schaapje

  Het is al uit de hand gelopen.

 • Jongman

  Vossen ,dassen, ooievaars, buizerds, kraaien alles beschermen en dan zeuren tegen de boeren dat er geen weidevogels meer zijn. Boeren weg en er komen dan ook geen weidevogels terug. Nederland is geen land meer waar je de natuur zijn gang kunt laten je hebt jacht op de top van de piramide nodig anders zie je niets meer terug.

 • ed12345

  Maatje 1904 het jammere is dat als het uit de hand loopt de plattelander er de nadelen van ondervindt maar de beleidsmaker in de grote steden het helemaal niet zal zien
  Maar blij toe dan de prov Noord Holland niet blindelinks achter al dat boom hugger gedoe aanloopt

 • J@gertje

  Ik heb inmiddels al 2 van mijn jachtwapens verkocht en spijt dat ik mijn jachtakte nog weer verlengd heb. Vanaf volgend jaar stop ik met jagen en ga ik alleen nog verder als sportschutter. Ik ben er wel klaar mee.

 • Mels

  Hoop niet dat je het gevoel hebt dat je verloren hebt Jagertje. Verlaat met opgeheven hoofd de jachtvelden en zie niet om naar de rotzooi die het gaat worden. Kom je hier jagen? Hier mag het nog gewoon en gooien we de bout lekker op de BBQ en nemen er een biertje bij.

 • cross

  DenHaag is een plaag voor flora & fauna in Holland.

 • ed12345

  Jagertje ik vind het bijzonder triest dat iemand zoals u met een passie voor de jacht ,eigenlijk gewoon jager af gepest wordt.
  We lezen u toch a weer zo lang op dit forum ,dat we van uw passie voor de gewone normale jacht wel overtuigd zijn
  Helaas moeten we dan gaan zeggen :Eens was het zo mooi en vaak gezellig met jagers op jacht en een leuke borrel achteraf.Ik heb er in mijn jeugd hele mooie herinneringen aan in ieder geval

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.