Home

Nieuws 7 reacties

Provinciale lening voor boeren met muizenschade

Leeuwarden - Provincie Fryslân komt met financiële ondersteuning voor boeren die vanwege de muizenplaag hun bedrijf niet voort kunnen zetten. De hulp heeft de vorm van een renteloze lening. Het gaat om maximaal €75.000 met een looptijd van vijf jaar of maximaal €37.500 met een looptijd van tien jaar. Dit maximum is ontleend aan Europese regelgeving. Wie al meedoet aan andere subsidieregelingen, zoals ganzenopvang of asbestsanering, moet wel rente betalen.

Mogelijk tweehonderd bedrijven zouden in aanmerking kunnen komen voor deze regeling, licht een woordvoerster van gedeputeerde Johannes Kramer toe. Maar dat aantal is nog zeer onzeker. De taxaties van de schade beginnen pas komende week. Bovendien heeft in ieder geval de Rabobank gezegd dat gezonde bedrijven die door de muizenplaag in problemen komen, door de bank geholpen zullen worden.

De provincie onderzoekt ook de mogelijkheid van een langlopende lening tegen 3,5 procent rente over 25 jaar, waarvan tien jaar aflossingsvrij is. De hoogte van deze lening zou maximaal 80 procent van de schade zijn. Hiervoor moet nog Europese toestemming komen. Samen met het Rijk onderzoekt de provincie verder of Europese garantstellingsregelingen kunnen worden ingeschakeld.

Volgens de provincie is er op dit moment nog geen acute financiële nood onder boeren.

Laatste reacties

 • Anton Germeraadf

  Het is wel mooi dat boeren op deze manier kunnen worden geholpen, echter er zijn veel middenstanders die het niet gemakkelijk hebben. De à.s Provinciale Statenverkiezingen spelen zeker een rol.
  Deze regeling moest voor het gehele MKB gelden.

 • japke33

  Natuurlijk willen ze stemmen winnen door deze maatregel. wel vreemd dat het nu ineens zonder rente kan, terwijl je een paar dagen terug nog 11% rente moest betalen aan de provincie.
  Maar als je er gebruik van kunt maken, zeker doen.

 • PIETER123

  Is het Fauna fonds leeg wie heeft dat geplunderd?

 • ross25

  Is het een goed idee om studie te maken over het gebruik van de weilanden? Er is veel veranderd: 5x maaien, injecteren, geen dieren die de zode beweiden en aantrappen, schaalvergroting, biotoopverschraling. Ik ben benieuwd.

 • Mozes

  @ross25, in 1949 en later zijn er verschillende muizenplagen geweest. Toen werd nog geen mest geïnjecteerd en de koeien liepen de hele zomer buiten. Als het iets met graslandgebruik te maken heeft waarom hadden ze toen muizenplagen?

 • ross25

  Mozes, ik heb rond gekeken: Percelen met grote aantasting, slordige grasmat met mosstukken, losse grond met grote muizenschade en veel vraat in de zode. Andere kant van de weg, nog groene grasmat, stevige grond, veel muizengangen over de grond. Wei met schapen, een redelijk groene wei. Tamelijk nieuw grasland, zag er goed uit. De dijk aan weidekant en bereden, weinig muizen. Aan de binnenkant (alleen maaien) veel muizenvraat. De dingen op een rij zetten is wel aardig.

 • trijnie

  Ros25 er is al eens een rapport opgesteld door Alterra waarin aangegeven is wat de mogelijke oorzaken zijn van deze abnormale muizenoverlast.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.