Home

Nieuws

Overname Nutreco in laatste fase

Amersfoort - Er moet nog wel iets heel geks gebeuren wil de overname Nutreco door SHV niet doorgaan. Een last minute tegenbod lijkt niet aannemelijk.

Dat de overname doorgaat, daar twijfelt eigenlijk niemand meer aan, al stelde voorzitter van de Raad van Commissarissen Jan Maarten de Jong tijdens de aandeelhoudersvergadering maandag nog wel: "Iedereen kan ook vandaag nog een tegenbod doen." Van Cargill lijkt dat niet meer te komen en andere kandidaten zijn er niet.

Geen bezwaren mededingingsautoriteiten

Overnemende partij SHV heeft 29 procent van de aandelen in handen en APG en Nationale Nederlanden hebben hun aandelen toegezegd. Dan zou 45 procent aangeboden zijn. Bij 66,33 procent wordt het bond gestand gedaan. Aandeelhouders kunnen hun stukken nog tot 17 februari aanbieden. Chinese mededingingsautoriteiten hebben een verklaring van geen bezwaar afgegeven, dus ook vanuit de mededingingshoek zijn geen rare zaken meer te verwachten. In het bod is afgesproken dat SHV Nutreco minimaal drie jaar lang niet mag doorverkopen.

Niet rimpelloos verlopen aandeelhoudersvergadering

Helemaal rimpelloos verliep de aandeelhoudersvergadering van Nutreco toch niet. Er werden vragen gesteld waarom 66,33 procent van de aandelen genoeg is, waar 95 procent in Nederland gebruikelijk is. Ook was er discussie over een extra beloning van zes maanden basissalaris voor de raad van bestuur en een aantal staffunctionarissen. De raad van commissarissen achtte dit gerechtvaardigd vanwege het harde werken van de laatste tijd, maar de aandeelhouders vonden dat dit gewoon een deel van hun werk is. Desondanks werden alle voorstellen tijdens de vergadering aangenomen en is het wachten tot komende dinsdag. Dan zal blijken of voldoende aandeelhouders hun stukken hebben aangeboden en Nutreco van de beurs verdwijnt.

Of registreer je om te kunnen reageren.