Home

Nieuws 5 reacties

Opbrengst Fonterra-veiling plust ruim 10 procent

Boston – De uitslag van de internetveiling voor zuivel van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra overtrof gisteren die van de spectaculaire sessie veertien dagen eerder. De gemiddelde opbrengst van de verhandelde zuivelproducten steeg met 10,1 procent.

Een dergelijke stijging van de opbrengsten is niet meer vertoond sinds het voorjaar van 2013, toen de beursindex in maart en april achtereenvolgens 11,5 procent, 14,7 procent en 11,2 procent steeg. Evenals de vorige veiling op 3 februari was de stijging grotendeels toe te schrijven aan beduidend betere opbrengsten voor melkpoeders. De gemiddelde opbrengst van vollemelkpoeder, dat gisteren circa 60 procent van het totale aanbod bepaalde, steeg met 13,7 procent ofwel bijna $400 naar $3.272 per ton (€2.866). Mageremelkpoeder steeg 5,7 procent in prijs, naar $2.744 per ton (€2.404). Ook vet zit in de lift. Waar op 3 februari de opbrengst van boterolie nog ruim 5 procent zakte kwam er nu 6,4 procent bij. Het bracht gemiddeld $4.314 op (€3.779). Voor gewone boter is iets meer dan 1 procent meer betaald (nu $3.823 per ton ofwel €3.349). Van de overige in kleiner volume verhandelde zuivel viel de opbrengst van cheddarkaas op. Die steeg 16,8 procent ten opzichte van 3 februari (nu $3.054 per ton).

Voor de opbrengsten van de partijen vollemelkpoeder valt nog op te merken dat de sterkste prijsstijging is geboekt voor de leveringen op wat langere termijn, in juli en augustus. Op 3 februari was er juist meer behoefte aan inkoop van melkpoeder voor de korte termijn. Bij de overige producten, ook mageremelkpoeder, speelde dat alles niet zo duidelijk. Het aanbod aan zuivel was gisteren nog kleiner dan het relatief krappe aanbod vorige keer: iets meer dan 23.000 ton. In de al genoemde periode met prijsstijgingen in voor 2013 was er eveneens sprake van krimpend aanbod. Destijds brachten de poeders overigens veel meer op dan nu. Vollemelkpoeder was begin april 2013 ruim de helft duurder dan nu, mageremelkpoeder bijna 90 procent.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Er zijn een aantal geleerden die dit niet voorzien hadden. Of heb ik t mis?

 • cornelis 22

  Nee hoor dat waren geen geleerden maar zuivelanalysten van de diverse banken, die vacatures worden in de regel vervuld met nergens meer plaatsbaren.

 • geen boer

  ook een aantal niet-geleerden had dit niet voorzien, onder welke ikzelf.
  :-)

 • Zuperboer

  @cornelis 22: Juist die 'geleerden' of moeten we ze betitelen als wijsneuzen bedoelde ik. De markt laat zich niet voorspellen blijkt maar weer eens.

 • koestal

  Droogte in Nieuw-Zeeland en Australie,de natuur is nog baas

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.