Home

Nieuws 22 reacties

Onzekerheid na beste periode ooit

Melkveehouders hebben het qua beloning voor hun melk nog nooit zo goed gehad als nu. Deze constatering wilde topman van FrieslandCampina Cees 't Hart vorige week toch wel even maken.

Het was bij de presentatie van het rapport De Witte Motor, een studie over de stand van zaken in en de perspectieven voor de Nederlandse melkveehouderij en zuivelsector.

En gelijk heeft 't Hart. Uitgedrukt in harde euro's is het in de afgelopen jaren beter gegaan dan welke analist ook had durven voorzien. De meeste studies gingen tot een jaar of vier, vijf uit van een gemiddelde van om en nabij de 32 cent per kilo, met mogelijk 3 of 4 cent afwijking naar boven of beneden.

Het is behoorlijk meer geworden. In de voorbije twee jaren is zelfs meer dan 39 cent per kilo ontvangen. De melkprijs is echter niet het enige waar een veehouder mee te maken heeft. De voerkosten en de kosten voor energie en andere zaken zijn meegegroeid. Daardoor is die hoge melkprijs van de voorbije jaren niet alleen maar winst. De marge per eenheid product blijft onder druk staan, terwijl de afzetmarkt voor zuivel steeds wispelturiger wordt.

Melkveehouders hadden het in 2013 en 2014 goed als nooit tevoren, maar het gevoel is dat het ook zo helemaal anders kan zijn. Aan de top komen is moeilijk, maar aan de top blijven is nog veel lastiger. Na jaren van vette prijzen moet de melkveehouder dan ook goed op zijn tellen passen. Met het einde van de quotering wordt het er in ieder geval niet rustiger op.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • gjh

  dit wisten we toch al !!!

 • Marco22

  Wordt tijd dat die CEO eens uit gaat kijken naar een andere baantje als dat al nodig is. Voor een miljoen per jaar zal hij de aap wel binnen hebben.

 • alco1

  Bij sommige reacties krijg je meer een indruk van de schrijver ervan!

 • daan1908

  Duidelijk verhaal precies zoals het is . De reacties zeggen meer over henzelf dan over het verhaal . #3 Jammer dat we het salaris van de andere CEO ' s niet in beeld hebben en dan vergelijken met de resultaten kun je lachen , dan zal blijken dat het salaris dat sommige krijgen gewoon veel te veel is naar wat ze presteren /uitbetalen .

 • haam

  Nou hij bedoeld waarschijlijk zolang hij directeur is , want in het gulden tijdperk piekte de melkprijs ook wel aan de 1 gulden en daar stonden net zoals klaas zegt hele andere kosten tegenover . dus eigenlijk is het zo dat die 40 cent nu de minimale basis prijs zou moeten zijn zeker gezien alle regeltjes e.d

 • ohzo

  Als een analist voorspeld dat de melkprijs 18 ct zal worden en het wordt 25ct, dan kun je toch niet roepen dat de melkprijs zo goed is als nooit tevoren? Dat wordt nu wel beweerd. Eind jaren 80 was de melkprijs ook een gulden. Met normale inflatie en productiestijgingen en verhoogde investerings risico's is het boereninkomen allerbelabbertst.

 • Jaap39

  Het wordt tijd voor een inflatie gecorrigeerde melkprijs.
  We laten ons een mooi verhaal aanpraten. De melkprijs is in het inflatie perspectief bizar laag.

 • alco1

  Ik kan niets anders zeggen dan dat het een zuiver geschreven artikel is.

 • agratax2

  ohzo 18:35. Als ik deze opmerking op me laat inwerken, kan ik niet anders concluderen dan dat we zowel de boeren als de natuur op offeren aan de zgn. 'welvaart' van de rest van de bevolking. We hoeven maar te kijken naar 'Waar is de welvaart het laagst in de rijke wereld' dan is de conclusie 'In de gebieden die hoofdzakelijk gericht zijn op agrarische productie'. Zover er geld wordt verdiend aan de agrarische productie, gaat dat naar de rijke steden, waar de handel en verwerkende industrie is gezeteld.

 • wmeulemanjr1

  Moeten we nu angstig worden voor mindere tijden? of is dit een mooie beschouwing achteraf. In het guldentijdperk werden overigens ook wel eens 'vette' melkprijzen betaald waarbij de kosten redelijker waren dan nu.

 • pinkeltje

  In het gulden tijdperk kreeg je 10 procent rente op je spaarrekening. Alleen naar de melkprijs kijken is een beetje te kort door de bocht. Maar de melkveehouder die meent dat hij het de laatste jaren gemiddeld genomen erg slecht heeft gehad gaat het nog wel vaker slecht krijgen.

 • ohzo

  Iets klopt er niet in de verschillende verhalen. In de jaren 70 had men 40 koeien, een medewerker, ongeveer 80.000 l per arbeidskracht. Een goed leven werd er eens gesteld. 40 jaar later, 70 koeien, 700.000 l per man en men kan eigenlijk rondkomen, dat is alles. Dus 10 keer arbeidsproductie stijiging, praat ik niet over kapitaalsrisico vergoeding, en waar is de winst dan?

 • joannes

  In de jaren 70 had je nog een sociaal leven op je bedrijf met een weliswaar hogere arbeidsbehoefte per eenheid maar minder afhankelijkheid van financierings lasten omdat velen gewoon niet investeerden met de hoge rentes van die tijd. Met de subsidies, oa de WIR-subsidies, zijn de kapitaals investeringen en daarmee de productiviteits verbeteringen in swung geraakt. En..... zette de uitstrooming van boeren in. Die subsidies zijn inmiddels zo genut dat de extra capaciteit en productiviteit een noodzaak voor inkomen zijn, maar een gesel voor de onafhankelijkheid van dat mooie boerenvak. Het netto rendement is maar in enkele gevallen verbeterd, terwijl de directe prijsafhankelijkheid verhoogd is met de financieringslasten.

 • varitron270

  deze topman direct ontslaan heeft niets op met de melkveehouder denkt alleen maar aan zijn eigen salaris en eigen gewin
  dit zal nu niet met de melkprijs meedalen hij zal alleen maar stijgen

 • rieuwersveld

  Deze topman hoef je niet te te ontslaan, want hij heeft al een veel beter baantje gekregen in Duitsland bij Carlsberg.

 • Eminem2010

  hahah u vraagt wij draaien en weg is die naar carlsberg, Maar denk niet door ons toedoen op naar de volgende topfunctie.

 • Mozes

  @rieuwersveld, Carlsberg is niet in Duitsland maar in Denemarken.

 • boerke brabant

  volgens mij zegt deze man niets verkeerd. En de afgelopen paar jaar zat aan het roer, en handen de boeren en super melkprijs (ga nou niet zeggen dat die melkprijs slecht was !)
  wat zeuren we nou, heb nog nooit zoveel nieuwe stallen en tractors gekocht zien worden als de afgelopen twee jaar !
  en zonder dalen , geen pieken..

 • Mozes

  Ik las zojuist op de mail het bericht over het vertrek van Cees 't Hart. Ik schrok.
  De beweegredenen die hij noemt klinken wel geloofwaardig. Na 7 jaar een andere functie aanvaarden is op dit niveau normaal.
  Zijn opvolger Roelof Joosten heeft een hele staat van dienst. Van huis uit blijkt hij chemische technologie te hebben gestudeerd. Een betá dus. Dat is positief omdat die door hun analytische capaciteiten en vermogen complexiteit te overzien in topfuncties vaak goed functioneren.

 • brutus71

  Cees v. Hart, bedankt voor de puike prestatie die u samen met uw collega bestuurders en medewerkers hebt neer gezet.
  Ik kom uit het Coberco nest en weet dat goede prestaties in de zuivel niet vanzelfsprekend zijn, ook fusies verlopen niet altijd tot een goed en vloeiend lopende organisatie.
  Ik wens u veel succes in Denemarken bij Carlsberg.

 • Mozes

  @brutus71, ik kom net als jij ook uit het Coberco nest. Net als jij weet ik ook dat het op hoger niveau verwaarden van melk zeer, zeer moeilijk is. Ondanks dat dit zo moeilijk is heeft Cees 't Hart en zijn team een goede prestatie geleverd. Ook het samenvoegen van Frieslandfoods en Campina tot een organisatie waar de neuzen dezelfde kant op staan is onder Cees 't Hart succesvol verlopen.
  Ik wil Cees ' t Hart eveneens succes wensen in zijn nieuwe functie bij Carlsberg.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.