Home

Nieuws

Onderzoek naar normen biobased product

Wageningen - Wageningen Universiteit en Researchcentrum onderzoek hoe drempels voor het gebruik van producten van biologische grondstoffen (biobased producten) kunnen worden weggenomen. Het onderzoeksinstituut Food en Biobased Research van Wageningen UR doet in opdracht van de Europese Unie onderzoek naar normen voor biobased producten.

Duidelijke heldere normen helpen bij het wegnemen van drempels voor de introductie van deze producten, aldus Wageningen UR.

Biobased producten zijn in de regel producten die in de plaats van producten op basis van aardolie kunnen worden gebruikt.  Maar er zijn ook nieuwe producten, waarvoor op dit moment nog geen duidelijke normen bestaan op basis waarvan de producten kunnen worden getest.

Karin Molenveld van Food & Biobased Research zegt dat sommige normen verouderd zijn, bijvoorbeeld die voor isolatiematerialen. Die normen baseren uit de tijd dat alleen isolatiemateriaal uit minerale of fossiele grondstoffen werden gemaakt. Volgens haar hebben biobased producten vaak even goede functionele eigenschappen, die echter niet tot uiting komen bij de tests.  Dat komt omdat aanvullende gunstige eigenschappen niet worden meegewogen. "Denk aan ademende of vochtregulerende eigenschappen."

Voor biobased producten kunnen reststoffen uit de landbouw als grondstof worden gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.