Home

Nieuws

Oekraïne: groen licht voor overname Nutreco

Kiev – De Oekraïense mededingingsautoriteit geeft toestemming voor de overname van voerconcern Nutreco door SHV, een conglomeraat van de familie Fentener-Van Vlissingen. Daarmee is de deal zo goed als rond.

De overname liep eerder vertraging op omdat de Oekraïners door de 'beweeglijke situatie' in hun land, zoals SHV het verwoordde, maar niet tot een oordeel kwamen. Eerder gingen onder meer de mededingingsautoriteiten in China en Bosnië-Herzegovina akkoord terwijl Brussel ook geen antitrustbezwaren ziet.

De termijn voor afronding van de deal werd eerder vanwege Oekraïense vertraging opgeschort tot 10 maart. Dat de mededingingsautoriteiten akkoord gaan, lag in de lijn der verwachting. Nutreco is één van de allergrootste producenten van premixen, speciaalvoer en visvoer, maar deze markt is nog altijd behoorlijk gefragmenteerd. SHV heeft bovendien geen belangen in de voerindustrie of elders in de landbouw.

Een alternatief bod van het Amerikaanse Cargill riep wel direct vragen op over marktmacht. De directie van Nutreco koos juist bewust voor SHV en niet Cargill omdat SHV een Nederlands bedrijf is dat zich voor de lange termijn aan de bestaande koers van Nutreco committeert. Cargill is 's werelds grootste agriconcern en had Nutreco mogelijk gesplitst of samengevoegd met een bestaand onderdeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.