Home

Nieuws 1 reactie

Niels Lentjes wil regeling met schuldeisers

Doetinchem – Niels Lentjes beraadt zich over een regeling met de curator en schuldeisers van zijn failliete onderneming Mesthandel Niels Lentjes bv. Dit laat de ondernemer weten in een reactie op het onlangs door curator mr. Chris Diks openbaar gemaakte zesde faillissementsverslag.

Lentjes zegt dat hij met zijn adviseurs aan het overleggen is hoe hij de curator en de schuldeisers tegemoet kan komen. In april 2013 sprak de rechtbank in Zutphen het faillissement van Mesthandel Niels Lentjes bv uit. Uit het zesde faillissementsverslag van de curator blijkt dat er inmiddels 31 schuldeisers zijn en dat de schuld van de failliete bv is opgelopen naar ruim €700.000. In het vijfde faillissementsverslag van eind augustus vorig jaar was er nog sprake van 28 schuldeisers en een schuld van bijna €630.000.

Lentjes betaalt voorschot niet

In augustus 2014 is Lentjes door de rechtbank Gelderland persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het faillissement. Lentjes moet van de rechtbank een voorschot betalen van €175.000 om de schulden af te betalen. Het vonnis is uitvoerbaar bij voorraad. Dit houdt in dat Lentjes, zijn moeder - die eveneens betrokken was bij de onderneming - of de holding direct moet overgaan tot betaling, ondanks het feit dat hoger beroep tegen het vonnis mogelijk is. Tot op heden heeft Lentjes nog niet aan het vonnis voldaan, ondanks sommatie, aldus de curator. Diks: "Ik heb geen brief van hem ontvangen met een verklaring waarom hij niet heeft voldaan. De reden laat zich raden."

Op de vraag waarom hij het voorschot niet betaalt zegt Lentjes: "Daar heb ik geen zin in. Ik heb daar een eigen mening over. Ik maak me er nu niet druk om. Ik zeg niet dat ik helemaal niet ga betalen. Over hoe de regeling eruit gaat zien, wil ik nog niets zeggen." Wel laat hij weten dat hij de schuld van dik zeven ton niet kan betalen. "Ik denk niet dat ik dat geld heb liggen", aldus Lentjes.

De curator heeft eerder al beslag gelegd op de woning van Lentjes' moeder. Bedoeling is dat deze wordt verkocht. Volgens Diks is het overleg met de moeder hierover nog gaande.

Schuldeiser zet vraagtekens bij regeling

Een van de schuldeisers van het failliete mestbedrijf is loonbedrijf Schouten uit het Gelderse Gendt. Eigenaar Jeroen Schouten krijgt nog zo'n €15.000 van Lentjes voor diverse landwerkzaamheden. Ook verkocht hij mais aan Lentjes, maar wacht nog steeds op het geld. Schouten vindt het 'absurd' dat de afwikkeling van het faillissement zo lang duurt. Ook zet hij vraagtekens bij de mogelijke regeling die Lentjes wil treffen. Schouten: "Al betaalt Lentjes 5 procent van de schuld. Dan is dat nog peanuts, vergeleken met het totale schuldbedrag. Er moet geld zijn. Hij heeft mijn mais met 100 procent winst verkocht. Waar is dat geld gebleven?"

Mestboete niet voldaan

Lentjes is ook verwikkeld in een andere grote mestfraudezaak. In oktober vorig jaar liet het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) in een hoger beroep twaalf boetes, voor het op grote schaal uitrijden van mest met omzeiling van de meststoffenboekhouding, grotendeels in stand. Totale boete is bijna €800.000. Tot op heden heeft de veroordeelde nog geen cent betaald. Over deze zaak wil Lentjes niets zeggen.

Zaak diefstal fourage loopt nog

In weer een andere zaak heeft Lentjes nog een ton boete boven zijn hoofd hangen plus een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, vanwege het kopen van fourage zonder daarvoor te betalen. Er is hoger beroep aangetekend. Wanneer deze zaak een vervolg krijgt, is onduidelijk.

Lentjes laat weten dat hij sinds het faillissement van Mesthandel Niels Lentjes bv 'niets meer met stront doet'. "Nee, ik zit niet meer in de mesthandel. Ik heb wel een keer een vracht of vijf via iemand anders laten vervoeren", aldus Lentjes. Wat hij nu doet wil hij niet zeggen: "De laatste dagen is er veel veranderd. Daarover wil ik nog niets kwijt."

Eén reactie

  • Rolf Roelofs

    het is en blijft een gevaar voor de sector die 'man'! bij alles wat hij zegt kun je volgens mij wel een vraagteken zetten. als ik hier in de omgeving de geruchten moet geloven is hij nog steed actief in de mesthandel en aanverwante zaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.