Home

Nieuws

Neventak neemt in omvang toe

Den Haag - De multifunctionele landbouw neemt in belang toe. De omzet is in de afgelopen jaren gestegen tot bijna €0,5 miljard. Het aantal bedrijven dat zorg, kinderopvang, recreatie of educatie aanbiedt neemt toe, evenals bedrijven die doen aan verkoop aan huis en natuurbeheer is gestegen tussen 2007 en 2013.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft donderdag een onderzoek van LEI en PPO van Wageningen UR over de ontwikkeling van de multifunctionele landbouw in de periode van 2007 tot 2013 naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij zegt dat de impact verder gaat dan alleen de omzetgegevens.

Een op de vijf boeren kiest voor andere activiteiten naast de primaire landbouw. Dat levert een verbreding op van het verdienmodel, stelt Dijksma. Zij vindt het belangrijk dat de multifunctionele bedrijven verbindingen leggen tussen boer en burger, tussen stad en platteland.

Algemeen directeur van LEI Wageningen UR Laan van Staalduinen zegt dat in de onderzochte periode een enorme professionalseringsslag is gemaakt. "Dat zien we met name bij zorglandbouw en kinderopvang. Het is bijzonder dat we in de kinderopvang het ene na het andere bedrijf zien omvallen, maar de agrarische kinderopvang groeit. Daar zit muziek in."

Voorzitter van  LTO Multifunctionele landbouw Annette van Velde zegt dat bedrijven met nevenactiviteiten een belangrijke functie hebben voor de agrarische sector zelf, maar ook voor de maatschappij. "Multifunctionele landbouw kan de kloof tussen consumptie en productie, die best groot is, overbruggen."

Of registreer je om te kunnen reageren.