Home

Nieuws 16 reacties

Muizenplaag is opeens geen ramp meer

Den Haag - Het CDA in de Tweede Kamer heeft de vernietiging van duizenden hectares grasland steeds een muizenramp genoemd, maar dinsdag was dat woord opeens verdwenen in een motie. De ramp was weer plaag geworden.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts diende vorige week twee moties in waarin hij stelde dat de muizenplaag een muizenramp was geworden. Toen dinsdag over de moties moest worden gestemd, bleek dat hij de bewoording had aangepast. Een van de moties werd aangehouden en de ramp was weer een plaag geworden. Maar daar stond wel tegenover dat een van de moties nu mede werd ingediend door het Friese Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA).

Als de Kamer had uitgesproken dat er sprake was van een ramp, zou dat mogelijk de weg geopend hebben naar andere steunvormen, die op grond van Europese regelgeving kan worden verleend bij natuurrampen. Dat zou echter ten koste gegaan zijn van de nationale enveloppe van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

De Kamer nam in grote meerderheid (met onder andere steun van VVD, PvdA, CDA, SGP,en ChristenUnie) de muizenplaag-motie aan, waarin het kabinet wordt gevraagd om te onderzoeken of het Borgstellingsfonds kan worden ingezet om de getroffen boeren te ondersteunen. Tegelijk moedigt de Kamer het kabinet aan om te overleggen met onder andere de provincies om te zien of het mogelijk is steun los te krijgen via het Faunafonds.

Kamerlid Geurts,  die zich blij verrast toonde over de aangenomen motie, heeft dinsdag gevraagd snel een reactie van het kabinet te krijgen op de moties.

Laatste reacties

 • aqwzsx12

  de grootste ratten plaag die boeren zich kunnen in denken zijn wel politiekers en vooral europa!

  vergif tegen dit soort volk bestaat er onvoldoende, jammer.

 • aqwzsx12

  de grootste ratten plaag die boeren zich kunnen in denken zijn wel politiekers en vooral europa!

  vergif tegen dit soort volk bestaat er onvoldoende, jammer.

 • hstroek

  Aqwzsx12 uwreactie is ongepast en niet inhoudelijk. Maak ueens met naam en toenaam bekend, als u durft.

  Voor de betrokken ondernemers zou het een ramp kunnen zijn. Bedenk echter wel dat e slecht 1 x muizenschade is vergoed via het Faunafonds en wel bij de invoering van de Flora en Fauna wet.
  De ondernemers die er toen bij waren hebben de schade vergoed gekregen.
  Anderen die, een dag te laten waren, kregen niets.
  Zelfs als zij het niet eerder konden weten dat ze schade hadden zoals wij in en fruitopstand. We hebben toen zelfs bezwaar gemaakt en vervolgens beroep aangetekend bij de Rechtbank.
  Ook de rechter verwees onze claim naar de prullenbak omdat het Faunafonds nu eenmaal zelf zijn regeltjes mag bepalen.
  Kijk ook maar eens naar de afgewezen ganzenschades die louter en alleen obv regeltjes van tafel geveegd worden.
  Hoewel ik iedere ondernemer compensatie gun zou het wel zeer onredelijk zijn voor de andere ondernemers die individueel ook grote schades hebben gehad.
  Wat mij betreft is het simpel.
  Een ondernemer moet zijn gewassen kunnen beschermen met alle mogelijke middelen. Mag dit niet van de politiek dan heb ik daar vrede mee. We leven immers in een democratie. Echter dan moet diezelfde politiek regelen dat alle schades vergoed worden zonder idiote regeltjes. Dat is ook democratie.
  Hetis niet relevant of het over muizen, ganzen of spechten gaat. het principe is hetzelfde.

 • hstroek

  Aqwzsx12 uwreactie is ongepast en niet inhoudelijk. Maak ueens met naam en toenaam bekend, als u durft.

  Voor de betrokken ondernemers zou het een ramp kunnen zijn. Bedenk echter wel dat e slecht 1 x muizenschade is vergoed via het Faunafonds en wel bij de invoering van de Flora en Fauna wet.
  De ondernemers die er toen bij waren hebben de schade vergoed gekregen.
  Anderen die, een dag te laten waren, kregen niets.
  Zelfs als zij het niet eerder konden weten dat ze schade hadden zoals wij in en fruitopstand. We hebben toen zelfs bezwaar gemaakt en vervolgens beroep aangetekend bij de Rechtbank.
  Ook de rechter verwees onze claim naar de prullenbak omdat het Faunafonds nu eenmaal zelf zijn regeltjes mag bepalen.
  Kijk ook maar eens naar de afgewezen ganzenschades die louter en alleen obv regeltjes van tafel geveegd worden.
  Hoewel ik iedere ondernemer compensatie gun zou het wel zeer onredelijk zijn voor de andere ondernemers die individueel ook grote schades hebben gehad.
  Wat mij betreft is het simpel.
  Een ondernemer moet zijn gewassen kunnen beschermen met alle mogelijke middelen. Mag dit niet van de politiek dan heb ik daar vrede mee. We leven immers in een democratie. Echter dan moet diezelfde politiek regelen dat alle schades vergoed worden zonder idiote regeltjes. Dat is ook democratie.
  Hetis niet relevant of het over muizen, ganzen of spechten gaat. het principe is hetzelfde.

 • Barneveldsei

  Voor de bestrijding van ratten en muizen ben ik per jaar 2000 euro kwijt. Hier kan ik elk jaar weer aan ergeren dat gemeentes en paarden houders alleen maar ratten en muizen kweeken, maar geen euro uitgeven aan gif. Veehouders die geen bestrijding uitvoeren belasten ook andere bedrijven.

 • japke33

  Sander de Rouwe heeft op de vergadering meerdere keren benadrukt dat het een ramp was, dat we niet van een plaag mochten spreken.
  Ben benieuwd hoe hij hier over denkt.
  Maar om de politici te vergiftigen gaat wel heel ver. Dat gif kunnen we beter inzetten voor de muizen ;)

 • PIETER123

  Japke 33 niet voor niets zat er vrijdag bij het overleg een hoge bobo van de RABO-bank bij.Die heeft een andere doelstelling dan een vergoeding die uit Brussel komt .Er is min of meer al groen licht uit Brussel.Waarom Duitse en Spaanse boeren wel geld Alleen daar zit de pijn Den Haag moet eerst voor financieren.Boeren hebben altijd rendement berekeningen nodig bij hun boekhouding.Waar is het boerenverstand bij de politiek om maar een meerderheid te krijgen in de 2e Kamer gaat niet meer om het rendement van boeren meer.(Kan toch niet waar zijn dat dit uit koker van de LTO komt).Neem aan dat Lutz Jacobi ook kan rekenen.Wel positief van de RABO is dat er toezeggingen zijn dat het boeren niet de kop mag kosten en dat er geen woekerrente komt.

  Liever geen vergif maar een ontheffing van mestinjektie plicht en dan monitoren waar muizen de meeste hekel aan hebben.Bekent is immers dat de omstandigheden om een goed nest te kunnen maken de voorwaarde is/was om zo massaal te kunnen uitbreiden.Je snijd nu immers de zode in mooie strookjes.En waarom geen schade bij zandgrond maar juist bij veen en kleigrond.

 • agratax2

  @Pieter123. Als ik het niet dacht. Brussel heeft en potje en kan betalen, maar Den Haag moet voorop en misschien wel een deel bijpassen. Dat resulteert in een Kamer debat waar probleem wordt gebagatelliseerd zodat Den Haag de centjes thuis kan houden en Brussel ze elders in Europa kan uitstrooien en de Nederlandse boer blijft met een onnodige schade post zitten. De voorgestelde versoepeling van het Garantie fonds zadelt de bedrijven alleen maar op met hogere kosten terwijl dat volgens Brusselse politici niet nodig was.

 • alphons1

  de schade aan zandgrond volgt. de eerste schade is er al. mest uitspuiten probleem op gelost

 • PetervanKempen

  Een politieke reactie , die geeft een beetje plakkerig en naar gevoel: het met opzet afzwakken van een begrip in de motie van CDA , door mevrouw Jacobi (PvdA) zodat de eu mogelijkheid daarop te steunen effectief de nek wordt omgedraaid. En dan 'beloven'elders te gaan zoeken waar niets te krijgen is: fauna d fonds/provincie: forget it. De ideeen van mw dijksma voor storting in fonds vor as verzekering zijn al een sprookje geworden, net als haar beloofde bijdrage. Als slotstuk krijg je geen onheffingen van derogatie, bovengronds mest uitrijden of gewas vrijheid om aan snel voer te komen in plaats van de eerste en tweede snee.. Effectief draai je als politicus zo een veehouder de nek om en kijk dan verbaasd toe: hoe kan dat nou? Niet vergeten: Frico eten en CDA stemmen ipv PvdA en FNP in de as verkiezingen in Fryslan!

 • gjsteenwijk1

  Jammer dat door toedoen van de PvdA de ramp een plaag genoemd wordt in de motie en er geen bijdrage uit Brussel komt voor calamiteiten schade. Jammer CDA want jullie zijn over het algemeen goed bezig voor het algemeen belang !!!!

 • agro1

  ja, de veelgeroemde betrouwbaarheid van onze geliefde polletiekers. eigen inkomsten zijn gewaarborgd en nog een beetje bijsjoemelen, of frauderen of declareren of 'geholpen worden'. als een mens dat doet, gaat hij (toch zeker financieel) aan de hoogste boom. verder bestaat er in dit gezegende en onvolprezen land geen klassejustitie, stel je voooor!!!!! geen fout gemaakt, er is ontegenzeglijk een fundamenteel verschil tussen mensen en polletiekers, want politici heb ik helaas al zeer lang niet meer mogen ontwaren.

 • jal

  Henry, Je blijft n beetje hangen om je schade van 2005 aan jullie fruitopstand. Je vindt Fauna flauw (die houden inderdaad wel werk) maar wat doe je zelf? Boeren lidmaatschapsgeld voor de Polen laten betalen...

 • schilder771

  is het niet zo dat de meeste boeren en burgers de zachte winter de schuld geven, maar moeten we de schuld ook niet een beetje bij het jachtplezier neerleggen, bepaalde soorten roofvogels en roofdieren zijn bijna uitgeroeid voor het jachtplezier dit voornamelijk in Friesland, dit waren wel de dieren die ook wel van een vers muisje lusten, en die muizen als ze de vrije hand krijgen zijn ze nog slimmer dan de konijnen. dus dit word nog wat. al het goede komt dus echt niet uit Friesland.

 • PetervanKempen

  @Schilder 771, wat of wie ben jij eigenlijk ? Hoe durf je jagen met woordje 'jachtplezier' en roofvogelvervolging te combineren! Het is mij wel duidelijk uit welk bedorven ei jij gekropen bent: PvdD, Fauna Bescherming ,Vogelbescherming , Wakker dier, waarschijnlijk ben je vegetarier en lid van alle vier ! Wat ben jij toch een hopeloze verdwaalde stakker, dat je zo ingeprente onzin gewoon doorkletst zonder dat je ook maar een idee hebt waar het over gaat. Ik heb diep medelijden met jou.

 • no-profile-image

  Peter van Kempen je hebt groot gelijk,hier wordt ondertussen alles wat met boeren te maken heeft naar de knoppen geholpen, vergif voor muizen en ratten verboden en ga maar door
  grote stallen mag niet meer het moet terug naar Ot en Sien wie moet straks de politicie betalen daar hebben ze nog niet over nagedacht.moet je ze nu op de poosters zien voor de verkiezingen om te kotsen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.