Home

Nieuws 12 reacties

Muizenplaag breidt zich nog steeds uit

Heerenveen - De muizenplaag heeft zich in de wintermaanden verder uitgebreid. Dat zegt Gerbert Roerink van onderzoeksinstituut Alterra op basis van satellietbeelden.

Foto's uit december en januari laten een duidelijke achteruitgang zien in hoeveelheid biomassa op grasland. Dat is volgens Roerink toe te schrijven aan muizen. Friese veehouders bevestigen dat beeld. Zij signaleren nog steeds grote activiteit van muizen op hun land.

Roerink noemt dat ' slecht nieuws', omdat de kans bestaat dat de plaag zich in het voorjaar opnieuw uitbreidt. Tot nu  toe zijn muizenplagen altijd vanzelf uitgedoofd na een piekjaar. Pas in maart, als de grasgroei op  gang komt, is duidelijk of dat ook dit jaar gebeurt. Zo niet, dan is er volgens de onderzoeker een 'worst case scenario', en moeten uitzonderlijke maatregelen overwogen worden zoals onderwaterzetten of chemische bestrijding.

Tot nu toe zijn 35.000 hectare gemeld bij het meldpunt van LTO Noord. Alterra heeft 12.000 hectare met zware schade in beeld.

De oorzaak van de muizenplaag staat nog niet vast. Het onderzoek daarnaar wordt nu opgezet. Daarin wordt ook gekeken naar mogelijke maatregelen. Roerink vermoedt een verband met natuurgebieden en extensief beheerde graslanden. "Na 1960 waren er geen  meer. Maar dit is nu al de tweede sinds het jaar 2000. Dat kan iets met elkaar te maken hebben." Hij wijst erop dat de belangrijkste haarden van de muizenplaag in de nabijheid van Natura 2000-gebieden liggen bij de Friese meren.

Laatste reacties

 • Gijs Gans

  mais er in ,in natura 2000 vanzelfsprekend.

 • Bloemestein

  En niet te vergeten de Terreinbeheerders aansprakelijk stellen.

 • PetervanKempen

  Het is hopenlijk niet nodig met gif te gaan werken want dat kan niet meer in deze tijd. Hopenlijk vinden / zijn er andere middelen: verzuipen , ziekte inbrengen e of andere methodes. En: Direct na vaststelling schade , dat loopt op dit moment, nu eindelijk ontheffingen geven voor scheuring grasland, bovengronds mest uitrijden (houden muizen niet van en zode blijft enigzins liggen, met inzaaien ander gewas als Snij tarwe met gras erachteraan, dan hebben boeren -op eigen kracht - mogelijkheid zo goed mogelijk vreten en nieuw gras te hebben dit jaar.
  Dat is altijd goedkoper en sneller dan nog geld zien te vinden en schade gan uitbetalen na een lang proces van dubben wie hoeveel krijgt en waarom. Laat niet weg dat uitroepen van ramp status moet gebeuren en dat er in krepeergevallen meteen steun moet zijn, Voer wordt zo wel heel duur dit voorjaar en de reserves gaan niet lang genoeg mee om een eerste gras oogst te kunnen missen.

 • joohoo

  Aleen water helpt in dit geval, kortstondig en veel. Wat dan nog overblijft verplaatst zich waarschijnlijk naar hogere omgeving ( Dijken) . Het probleem licht dan bij de overheid en is er binnen 24 uur wel oplossing!.

 • Johan Rozeboom

  Das een hele goeie opmerking joohoo

 • agro1

  ziekte inbrengen??? myxomatose vergeten?? zoutniedoen.

 • agratax2

  @Gijs Gans denk je echt dat mais de muizen over leeft? Ik vrees dat er geen mais boven komt, omdat de muisjes maiszaad een lekkernij vinden. Ookal is de mais met gif behandelt dan nog zullen de muizen tijd krijgen het zaad te verwoesten voor ze het loodje leggen. Maar de kans dat gif wordt toegestaan is nihil, omdat de bescherming van predatoren dit onmogelijk maakt.

 • agro1

  knagertjes mogen alleen binnen hun gif opeten van onze geliefde bestuurderen. is gewoon veel diervriendelijker, goeie maatregel!!!!

 • aarthamstra1

  Natuur gebieden vallen nu ondergronds aan . over een jaar of wat komen de
  onderzoekers vast met een oplossing De ondergrondse Friese Muur .
  Ondertussen moet Lto de schade maar voorschieten .En verhalen op de milieu frieken

 • PetervanKempen

  Muizen komen uit onbeheerde bermen en gebieden, klopt.
  Geldt ook voor ganzen helaas.
  Dus aanvallen over de grond en door de lucht.
  Thieme en wakkerdier doen er dan nog een krantje bij met jokkebrokkerij en zoek het verder maar uit.

  Ik wou dat men nu eens de boer de ketens aan onzin regelingen als grasplicht, ijectie plicht, en weet ik veel hoeveel verboden en beperkingen op zijn land iets te kiezen aan bewerking doorknipt, zodat die zn eigen lot (deels) kan gaan bepalen.
  Als er niets gebuerd dan is dat einde verhaal voor een sector die 20 % van de export voor zijn rekening heeft.

 • Case1056

  joohoo 7 feb

  Aleen water helpt in dit geval, kortstondig en veel. Wat dan nog overblijft verplaatst zich waarschijnlijk naar hogere omgeving ( Dijken) . Het probleem licht dan bij de overheid en is er binnen 24 uur wel oplossing!.
  Alleen deze oplossing zal werken, verzuipen ende muizen die naar de dijken gaan leggen het probleem inderdaad bij de Overheid en de Waterschappen, en die kunnen wel binnen 24 uur met zandzakken reageren als de duiken verzwakken. Kunnen de boeren als Rattevanger van Hamelen ook nog een beetje bij verdienen als muizenvanger. Ik zie vacature van de waterschappen al in de ontwerpfase klaarliggen. Geld is in ieder geval geen probleem, waterschappen werken altijd kostendekkend met verhogen van de belasting. Zie hoe simpel het kan zijn.

 • hoevedako

  Probleem is niet alleen in Friesland. Hier barst het ook van de muizen en holen. Nog niet zo erg als in Friesland, maar toch. En deze komen echt niet uit natuurgebieden.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.