Home

Nieuws 29 reactieslaatste update:23 feb 2015

Muizen verstikt met 2,75 hectare per uur

Montfoort - Ruvoma bedacht een oplossing voor de muizenplaag: verstikken door zuurstof weg te nemen. Ruvoma gebruikt daarvoor een groot, gasdicht zeil dat wordt voortgetrokken achter een trekker met giertank.

De tank dient als buffer voor het gas, dat vanuit grote flessen constant wordt aangevoerd. Vanuit de tank gaat de CO2 via een pomp en drie drainageslangen onder het zeil. Dit neemt de zuurstof 2 minuten lang weg. Zoogdieren als muizen (maar ook mollen) die tot 30 centimeter diep in de bodem zitten, verstikken hierdoor. Door het zeil van 30 meter breed en 50 meter lang langzaam voort te trekken, kan Ruvoma ongeveer 2,75 hectare per uur doen. De behandeling kost €450 per hectare, heeft geen effect op de bodemgesteldheid en laat geen residuen achter. Doorvergiftiging naar andere dieren kan niet, omdat immers geen gif wordt gebruikt.
Bekijk hieronder een video  over deze vorm van muizenbestrijding.

Laatste reacties

 • agro1

  beter plan dan ziekte verspreiden. myxomatose-schrikbeeld. niedoen.

 • schoenmakers1

  wordt best wel een kostenpost, faunafonds?

 • Jaap39

  Hoe zo agro1? Wat zie je als gevaar bij een griepje onder muizen?

 • agro1

  het myxomatose scenario word je niet blij van. mens is ook nog veel nauwer verwant aan de muis, dan aan het konijn. niet knoeien aan/in de natuur.

 • johannesspook

  Alle soorten beestjes,bijvoorbeeld regenwormen en bacterie gaan ook dood en dat is wel nadeel,toch?

 • ed12345

  Johannesspook ,je zal toch wat moeten dit kun je niet zomaar ongemoeit laten .Jaap 39 ik weet niet of je wel eens konijnen met mixomatose hebt gezien? Dat is echt niet mooi !Nee dat willen we niet !!! 450 euro per ha dat hakt er wel in ,maar niets doen gaat ook niet. Als het werkt dan zal er toch snel meerdere machines moeten komen zo als ik het zie zal het maximum zo' 18 ha per 24 uur zijn ,verplaatsen ,gas vullen ,en geren ,inbegrepen

 • Nell.

  ALS HET AAN P.V.D.D LIGT MOET JE NIETS DOEN ,MAAR JE MOET WEL WAT, ALS JE HET VEE AAN HET ETEN WILT HOUDEN.EN BOER WILT BLIJVEN.

 • boerrick

  Niets doen is denk niet de oplossing maar dit is wel een vrij dure.

 • Jaap39

  Ed12345 mixomatose heb ik wel eens wat van gezien. Maar bij overschot aan dieren ontstaan er plagen. Onder konijnen, vossen etc. Zou dat bij muizen dan niet gebeuren? Vast wel.

 • trijnie

  Je moet wel wat.....maar het zal mij benieuwen hoe dit land zich verder ontwikkeld want als je bodemleven, zoals #5 al aangeeft, kapot gaat, kon er nog wel meer ellende in de toekomst komen. Die grond gaat dood aan dit experiment.

 • trijnie

  Je moet wel wat.....maar het zal mij benieuwen hoe dit land zich verder ontwikkeld want als je bodemleven, zoals #5 al aangeeft, kapot gaat, kon er nog wel meer ellende in de toekomst komen. Die grond gaat dood aan dit experiment.

 • trijnie

  Het wordt al minder met de muizen, ik vang er nog maar een paar per dag. Het reguleert zich vanzelf.

 • joohoo

  Eerst maar effe afwachten hoe de situatie is 3 weken na de behandeling .
  Dat geld ook voor met water behandelde percelen.
  Niet te vroeg hossana roepen!.

 • agro1

  niet warmbloedig bodemleven zal dit wel overleven. zit ook beter beschermd in het grondpakket. het gas is veel mobieler in muizenholen, dan in bv wormgaatjes. bovendien is de stofwisseling trager, dus ook minder zuurstofafhankelijk. de biologieles, weetjenogwel.

 • Mozes

  Juist @agro1, alleen zoogdieren als muizen en mollen zullen er aan dood gaan. De rest van het bodemleven zoals wormen zullen er geen enkele schade van ondervinden. Vooral in de winter wanneer de temperatuur laag is hebben wormen maar zeer weinig zuurstof nodig. Ze kunnen een CO2 behandeling vele uren overleven terwijl zoogdieren binnen een minuut dood zijn.

 • Wijnboer

  Methode lijkt mij goed . Maar hoe los je het probleem van de eventuele afrastering op ?? even verwijderen !!

 • Burnetti

  Boer zoekt Mol

 • ed12345

  Jaap zover ik weet is de mixomatose onstaan in Frankrijk ,een arts vond dat hij wel veel last had van de konijnen en heft er en paar met een besmettelijke ziekte besmet ,vandaar is het over Europa verspreid ,Ik kan me de tijd nog herinneren van voor de maxomatose ,dat er s' zomers s'avonds langs de bosrand werkelijk vele tientallen konijnen op het gras kwamen

 • agro1

  inderdaad, ed de konijnenziekte is gemaakt en niet spontaan ontstaan. introduceren van een besmettelijke aandoening lijkt mij, voorzichtig gesteld, geen goed idee. de besmetting is niet te begrenzen, noch in tijd, noch in plaats en in het ergste geval ook niet in soort. dergelijke slecht doordachte uitlatingen vervullen mij met zorg. heb ook geen pasklaar antwoord op deze plaag en ik beklaag eenieder die getroffen wordt, maar het middel mag toch niet erger kunnen zijn, dan de kwaal.

 • japke33

  @trijnie, wanneer kom je hier te vangen? Want hier neemt het aantal muizen niet af.

 • LUCTOR

  Het zou toch beter zijn om gewoon vergif te strooien, als het een aantal dagen droog is gewoon met de kunstmeststrooier graankorrels gedrenkt in vergif strooien in één dag alle percelen bij langs het meest effectieve.
  Vroeger deden we dit ook als de emelten onze percelen kaal vraten maar dit is nu verboden zal met de muizen ook wel zo zijn.

 • trijnie

  Japke33, als je mijn buurman was, hielp ik je al met vangen maar aangezien ik het al druk genoeg heb met de mormels hier kan ik er niet meer werk bij hebben. Maar echt, ik vang er minder.
  En ik heb hulp van een uil heb ik ontdekt toen ik 's avonds thuiskwam en de reigers zijn ook behulpzaam. En er zat voor een paar weken terug een hermelijntje in de rattenval waar we ze levend in vangen en die doet dus ook zijn best.

 • trijnie

  Luctor, gebruik je verstand.
  Die muizen worden gevreten door roofvogels, hermelijnen en al die hulpen die nodig zijn om de muizen en ratten te bestrijden.
  En wat denk je van de vogels die graan eten? Niet doen, de muizen worden misschien even minder maar de populatie herstelt zich snel.

 • PetervanKempen

  Vergif is denk ik niet meer van deze tijd.
  Vergiffenis voor Thieme die weer begint te miepen over deze methode ook niet. Als je geen grasgroei dreigt te krijgen dan is dit sort investering wel de moeite waard, want alle bodemleven komt hier goed voor weg. Als men te hoog zit voor onderwater zetten, waarom niet?

 • alco1

  Her inzaai bij de slechtste percelen betekend een grote opbrengst strop in het voorjaar en ze vreten gewoon verder.
  Mais erin en een regeling als derogatie aan de schandpaal nagelen en dan hopen op volgend jaar een streng winter.
  Meer mais in het rantsoen betekend toch ook minder methaan uitstoot, dat is toch ook wat ze willen. DE BUREAUCRATEN.

 • jd 1958

  Als je te hoog zit voor onder water zetten, zitten de muizen te diep om met deze machine te bestrijden aangezien er al gangen en nesten op 70 cm diepte gevonden zijn

 • trijnie

  Via alle gangen en gaten komt de CO2 wel diep in de grond. Ik was deze week nog bezig om wat uitgebloeide bollen te planten bij de sloot, de spa erin en via de gaten kwam het water van verderop zo naar de sloot.

 • agro1

  alco, onze vlijtige knagertjes eten ook maïs. heb diep meelij met allen, die erdoor getroffen worden. elke plaag heeft een hoogtepunt, maar er gaat op dat punt geen belletje af. tijd zal vrees ik de remedie zijn, maar tijd is geld en daar ligt het probleem, als de beestjes, die je bestaan vormen, in een kale weide voor volle emmers melk moeten zorgen. zal wel uitkomen op alleman voor zichzelf.

 • alphons1

  is de oorzaak niet de verdichting van de grond. op veel graslanden zit op 15 a 20 cm diep een harde laag van de zware machines. als je de muizen gangen volgd komen ze daar onder uit. daar zitten ze droog. komt minder water door die harde laag. zou da geen oorzaak kunnen zijn met de combinatie zachte winters

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.