Home

Nieuws

Monitoring gevoeligheid bacteriën voor antibiotica

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de Verenigde Pluimveedierenartsenpraktijken (VMP) gaan een continu monitoringssysteem ontwikkelen om de gevoeligheid van bacteriën voor antibiotica te volgen.

Het antibiogram dat dit oplevert is bedoeld voor gebruik bij vleeskuikens en moederdieren (vlees) in de opfok. Dat schrijft de GD op zijn website.

Het systeem is een handvat voor dierenartsen in het hele land om de juiste antibiotica in te zetten bij de belangrijkste ziekmakers: E. coli, Stahhylococcus aureus, en Enterococcen spp. Er bestaat al een monitoringssysteem, maar dat is onvoldoende actueel om de de resistentie van bacteriën voor antibiotica goed te bepalen. Het antibioticagebruik in de pluimveehouderij is gehalveerd. Het nieuwe systeem is een hulpmiddel om het gebruik verder te reduceren.

De GD doet al onderzoeksproeven naar de uitval in de eerste levensweek en leverafwijkingen bij vleeskuikens.

Of registreer je om te kunnen reageren.