Home

Nieuws

LTO: arbeidsregel jaagt ondernemer op kosten

Den Haag - LTO Nederland kan niet leven met de nieuwe regeling die moet voorkomen dat seizoenwerkers in de land- en tuinbouw steeds weer opnieuw tijdelijk worden aangenomen. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) stuurde zijn plan deze week naar de Tweede Kamer.

In een brief aan de Tweede Kamer zegt LTO Nederland dat werkgevers geconfronteerd kunnen worden met extra kosten van tienduizenden euro's oplopend tot €100.000,  als ze in zee blijven gaan met de tijdelijke krachten die ze ook in voorgaande jaren inschakelden (na 1 juli 2012).

Asschers regeling houdt in dat werkgevers een transitievergoeding moeten betalen als ze tijdelijke werknemers opnieuw inhuren als ze ten minste twee jaar voordien ook al bij dezelfde werkgever hebben gewerkt. De minister verlaagde de transitievergoeding, om te voorkomen dat werkgevers de bestaande relaties zouden verbreken, om tijdelijke contracten aan te gaan met andere werknemers.

De transitievergoeding is gebaseerd op afspraken in het sociaal akkoord van april 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.