AlgemeenNieuws

Kredietverlening Rabo in Nederland krimpt

Utrecht – De kredietverlening van Rabobank aan de Nederlandse food- en agrisector is in 2014 2 procent gedaald, tot €28,4 miljard. Het betreft krediet voor onder meer boeren, tuinders en loonwerkers.

Groei werd wel gerealiseerd in het buitenland, deels door de waardetoename van de dollar. Wereldwijd steeg het uitstaand krediet van de bank in de food- en agrisector 6 procent tot €92,3 miljard.


Volgens de Rabobank behoort de glastuinbouw net als de scheepvaart en winkels tot de categorieën bedrijven waar forse klappen vallen. Volgens financieel topman Bert Bruggink komt dat niet door de Russische boycot want deze had slechts ‘een erg gering effect’ op de markt. Elders in de Nederlandse agrarische sector is de kredietverlening stabiel, al leidde net als in voorgaande jaren onstuimige groei in de melkveehouderij wel tot meer vraag. Rabobank claimt een stabiel marktaandeel van circa 85 procent.

Rabobank wil internationaal groeien

Internationaal groeide Rabobank goed door in markten waar het al groot is zoals de VS, Australië en Nieuw-Zeeland – maar ook in relatief nieuwe markten als Brazilië. Rabobank wil de internationale groei versnellen. Volgens Bruggink zit de meeste groei in de kredietverlening aan de primaire sector, kortom boeren en tuinders. De bank richt zich wel op de hele keten, van akker tot supermarkt, al blijft het beperkt actief in de grondstoffenhandel.

Meeste krediet naar vleessector

Binnen de totale kredietverlening aan de food- en agrisector gaat het grootste deel, 25 procent, naar de vleessector. Bijna 20 procent wordt verstrekt aan de akkerbouw, 15 procent aan de zuivelsector en 11 procent aan de groente- en fruitketen. Zo’n 8 procent gaat naar de voedingsdetailhandel en 8 procent naar leveranciers van agrarische productiemiddelen, zoals kunstmest, voer of zaden.


De kredietverlening aan de agrarische sector middels leasing nam met 16 procent toe tot €10,6 miljard. Boeren, tuinders en loonwerkers kiezen er vanuit financiële overwegingen vaker voor een machine niet te kopen maar te leasen. De food- en agrisector maakt inmiddels 32 procent uit van de totale leaseportefeuille.

Winst Rabobank daalt

De totale kredietverlening van Rabobank Groep kromp 1 procent tot €430,4 miljard. De winst daalde tot €1,8 miljard. Deels kwam dat door enkele eenmalige effecten. Zo verkocht Rabobank in 2013 Robeco voor €1,6 miljard aan een Japanse onderneming terwijl dat jaar tevens een schikking werd getroffen met toezichthouders vanwege poging tot fraude met de interbancaire rente. Dit kostte €750 miljoen.

Beheer
WP Admin