Home

Nieuws 12 reacties

Kredietverlening Rabo in Nederland krimpt

Utrecht – De kredietverlening van Rabobank aan de Nederlandse food- en agrisector is in 2014 2 procent gedaald, tot €28,4 miljard. Het betreft krediet voor onder meer boeren, tuinders en loonwerkers.

Groei werd wel gerealiseerd in het buitenland, deels door de waardetoename van de dollar. Wereldwijd steeg het uitstaand krediet van de bank in de food- en agrisector 6 procent tot €92,3 miljard.


Volgens de Rabobank behoort de glastuinbouw net als de scheepvaart en winkels tot de categorieën bedrijven waar forse klappen vallen. Volgens financieel topman Bert Bruggink komt dat niet door de Russische boycot want deze had slechts 'een erg gering effect' op de markt. Elders in de Nederlandse agrarische sector is de kredietverlening stabiel, al leidde net als in voorgaande jaren onstuimige groei in de melkveehouderij wel tot meer vraag. Rabobank claimt een stabiel marktaandeel van circa 85 procent.

Rabobank wil internationaal groeien

Internationaal groeide Rabobank goed door in markten waar het al groot is zoals de VS, Australië en Nieuw-Zeeland – maar ook in relatief nieuwe markten als Brazilië. Rabobank wil de internationale groei versnellen. Volgens Bruggink zit de meeste groei in de kredietverlening aan de primaire sector, kortom boeren en tuinders. De bank richt zich wel op de hele keten, van akker tot supermarkt, al blijft het beperkt actief in de grondstoffenhandel.

Meeste krediet naar vleessector

Binnen de totale kredietverlening aan de food- en agrisector gaat het grootste deel, 25 procent, naar de vleessector. Bijna 20 procent wordt verstrekt aan de akkerbouw, 15 procent aan de zuivelsector en 11 procent aan de groente- en fruitketen. Zo'n 8 procent gaat naar de voedingsdetailhandel en 8 procent naar leveranciers van agrarische productiemiddelen, zoals kunstmest, voer of zaden.


De kredietverlening aan de agrarische sector middels leasing nam met 16 procent toe tot €10,6 miljard. Boeren, tuinders en loonwerkers kiezen er vanuit financiële overwegingen vaker voor een machine niet te kopen maar te leasen. De food- en agrisector maakt inmiddels 32 procent uit van de totale leaseportefeuille.

Winst Rabobank daalt

De totale kredietverlening van Rabobank Groep kromp 1 procent tot €430,4 miljard. De winst daalde tot €1,8 miljard. Deels kwam dat door enkele eenmalige effecten. Zo verkocht Rabobank in 2013 Robeco voor €1,6 miljard aan een Japanse onderneming terwijl dat jaar tevens een schikking werd getroffen met toezichthouders vanwege poging tot fraude met de interbancaire rente. Dit kostte €750 miljoen.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Ik begrijp niet waarom die provocateur Bruggink in zo een belangrijk bestuur gehandhaafd wordt ,hij is klantonvriendelijk iedere keer als hij aan het woord is schoffeert hij weer een groep mensen. Weg met die man.

 • alco1

  Ligt dat aan Bruggink of aan een groep mensen.
  Ik heb in ieder geval geen enkele moeite met bovenstaand artikel

 • keine

  Ach als je als bank de ene na de andere schadeclaim krijgt ,dan ga je de boeren waar een beetje risico bij geen geld meer lenen (of met het mes op de keel de lening weer afpakken) dan ga je vanzelf minder geld uit lenen. en als je niet een beetje risico durft te nemen dan moet je wel naar een andere bank.

 • puinhoop

  Cornelis 22: klantonvriendelijk interesseert ze toch niks, alleen een mooi gezicht naar buiten toe en maximale groei in het buitenland. Al gaan hiermee de klanten van hun roots naar de bliksem dat doet ze niks, als de totale winst en omzet maar GROEIEN.(soms kunnen ze niet zo goed spellen en dan word het GRAAIEN).

 • zeelander

  We moeten ook niet de rabo van alle ellende bij de boeren de schuld geven
  De meeste boeren hebben ook nooit genoeg en willen altijd maar groter en meer
  En om te groeien hebben ze de rabo toch weer nodig
  En als maar veel boeren ongefundeerd uitbreiden
  Krijg je steeds weer overproductie en daar door slechte prijzen
  Je ziet het in de glastuinbouw in de legsector in de varkens sector
  En binnen kort in de melk sector
  En als het dan weer misgaat dan gaan we weer met de beschuldigende vinger naar de rabo wijzen
  Een ieder weet dat als er iets teveel is het weinig opbrengt
  Behalve de boer die wil steeds meer Mega Mega Mega

 • Sjarlie

  helemaal mee eens, Zeelander.

 • piethermus1

  Vroeger waren de Rabo's te klein, te onprofessioneel en leken soms wel onderhevig aan dorpscorruptie van o.a. boerenbesturen in zo'n dorpsbank. Nu zijn de Rabo's te groot gefuseerd en lijkt het erop dat vooral de centrale Rabo-Utrecht bezig is met een machtsstrijd om de macht van de onafhankelijke Rabo coöperaties te breken. Topmanagers (=luxe loontrekkers, dus niet werkend voor eigen rekening en risico, zoals wij boeren) denken te top down. In cooperatieland is top-down-denken een doodzonde.

 • juur

  In het verleden kreeg bijna iedereen geld zonder gefundeerd plan.Dat zijn de grootste fouten waar ze nu tegen aanlopen. Daarom zijn ze nu voorzichtig.

 • piethermus1

  Oh, is dat het? Zou dat het alleen maar zijn?

 • agro1

  een woord: westlandsetuinenramp.

 • Mels

  Hoop in elk geval dat ze daar van geleerd hebben @agro1.

 • zon

  De winst is zo laag omdat ze zichzelf een fortuin toekennen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.