Home

Nieuws

Kredietprobleem Chinese landbouw

Peking – Chinese banken lenen geld liever uit aan de vastgoedsector of industrie dan aan de landbouw. Het aandeel van leningen dat naar de landbouw gaat, is sinds 2010 elk jaar gedaald.

In 2014 bedroeg de totale kredietverlening aan de landbouw omgerekend €43 miljard, waar bijna zeven keer meer werd geleend voor vastgoedprojecten. De kredietverlening aan de landbouw stagneert, ondanks een hele serie maatregelen van de regering om het lenen van geld aan boeren aantrekkelijk te maken. Zo verlaagde de staat de rente en krijgen banken van het communistische regime ambitieuze doelen voor de kredietverlening aan agrariërs. Banken hoeven ook minder geld als buffer opzij te zetten zodat ze meer kunnen uitlenen.

Een deel van de oorzaak dat het geld toch niet los komt, ligt in de snelle ontwikkeling van andere sectoren. Bovendien is de Chinese landbouw vanwege de wens van de staat zelfvoorzienend te zijn, sterk gericht op weinig renderende bulkproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.