Home

Nieuws 2 reacties

'Kans op TTIP fiftyfifty'

Brussel – De kans dat een vrijhandels- en investeringspact tussen de EU en VS werkelijkheid wordt, is hooguit fiftyfifty. Dat zegt David Martin, de internationale handelscoördinator van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement, tijdens een ontmoeting met een groep Europese journalisten. Martin denkt dat de keuze van zijn partij, S&D, cruciaal zal blijken wanneer gestemd wordt over 'TTIP', dat grote invloed kan hebben op de agrarische handel.

De partijen aan uiterst linkse zijde, inclusief de Groenen, zijn mordicus tegen. Daarmee zijn zo'n 200 van de 751 zetels in het Europees Parlement voor TTIP 'verloren'. "Ik zie deze opstelling niet zomaar veranderen", aldus Martin. Aan de rechterzijde zijn partijen uitgesproken voorstander. S&D is met 191 zetels de tweede grootste partij in het Europees Parlement en heeft nog geen definitieve positie ingenomen. Vanuit Nederland zijn drie PvdA'ers binnen S&D vertegenwoordigd. De groep wordt gedomineerd door Italianen, Duitsers en Britten.

S&D wil dat speciale investeerdersbescherming uit een mogelijk verdrag gehaald wordt, omdat het de macht van bedrijven ten opzichte van democratisch gekozen instituties zou vergroten. De investeerdersbescherming wordt in jargon ISDS genoemd en geeft investeerders onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid een overheid bij een speciaal tribunaal aan te klagen wanneer deze een buitenlandse investeerder zou benadelen, bijvoorbeeld door eigendommen te nationaliseren of wetgeving in te voeren die indruist tegen internationale afspraken.
ISDS wordt al circa zestig jaar breed toegepast in handelsverdragen, maar stuit recent op Duitse en Oostenrijkse oppositie. Volgens Martin begrijpt de nieuw aangetreden Europese Commissie de 'maatschappelijke dynamiek' beter dan de vorige, wat in feite een sneer is richting oud-Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht. De Brit gelooft dat de deal uiteindelijk na goedkeuring door de Europese Raad en het Europees Parlement ook voor ratificatie naar de nationale parlementen zal moeten.
"Zelfs als het juridisch niet hoeft, wat ik niet geloof, dan nog is deze deal zo omvangrijk en ingrijpend dat het voorgelegd moet worden aan de nationale volksvertegenwoordigers. Het is problematisch, want in sommige landen is er serieuze oppositie, maar het moet." Martin benadrukt dat de deal ook in de VS niet onomstreden is. Het initiatief tot TTIP werd door de EU genomen en onder meer de boerenlobby wil eigenlijk alleen onder strikte voorwaarden zaken doen. In het geval van de 'Farm Lobby' gaat het onder meer over afspraken over sanitaire en fytosanitaire standaarden.

Laatste reacties

 • bbuizer

  Volgens David Martin is de kans dat het TTIP er komt hooguit(!) 50%.
  Ik zie voor onze landbouw en voedselvoorziening, die juist aan meer duurzaamheid zou moeten werken, geen meerwaarde in dit vrijhandelsverdrag waarover nu onderhandeld wordt met de VS.
  De ISDS (Investeerder-staat arbitrage; in het Engels: Investor-State Dispute Settlement) moet in ieder geval van tafel. Maar ook verwacht ik bijvoorbeeld problemen met transporten van GMO-producten door de EU, waarvan verreweg de meeste landen GMO-gewassen willen verbieden. Met de doorvoer kan langs de routes verspreiding plaatsvinden van zaden en pollen die genetisch vervuild zijn. Ook in Zwitserland (geen EU-land) geldt zo'n verbod. Toch werden daar in 2011 en 2012 planten van GMO-koolzaad aangetroffen die daar langs spoorwegen en in havens groeiden.
  Met een TTIP wordt het risico van GMO-vervuiling alleen maar groter. @sfoodsupply

 • Jan Cees Bron

  Bbuizer, dank voor uw inhoudelijk sterke reactie. Ik vermoed dat ISDS inderdaad onder druk van vooral Duitsland en Oostenrijk van tafel gaat, tenzij ze hard kunnen maken dat een nieuw 'model-ISDS' zoals de Amerikanen het noemen echt fundamenteel verschilt van de eerdere ISDS-mechanismen die zijn ingesteld.
  De problemen die u noemt met GMO-producten hoorde ik in Brussel bij een stakeholdersconferentie ook veel terug. De VS, maar ook Coceral en de Europese veevoerlobby, spreken met de EU over de mogelijkheid de toegelate GMO-waarde van nul (of in de praktijk 0,1) naar een hoger percentage te krijgen. In de wandelgangen wordt een moeilijk voor te stellen 5 procent genoemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.