Home

Nieuws

Kamervragen over mestverwerking AquaPurga

Den Haag – SP-Kamerleden Henk van Gerven en Eric Smaling vragen staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om opheldering over de situatie bij mestverwerkingsbedrijf AquaPurga in Den Bosch.

Het bedrijf zou in financiële problemen zijn geraakt waarbij faillissement dreigt. De Tweede Kamerleden vragen of het klopt dat de Inspectie SZW het bedrijf een waarschuwing en een boete heeft gegeven in verband met onveilige werkomstandigheden voor de werknemers. Zo zouden medewerkers van het bedrijf tijdens werkzaamheden geen beschermende kleding hebben gedragen. Dat hebben klokkenluiders aan Omroep Brabant hebben gemeld.

De Kamerleden willen weten hoeveel arbeidsongevallen er bij AquaPurga en bij de bijbehorende agrarische bedrijven bekend zijn. Ook willen Van Gerven en Smaling weten of de installaties van AquaPurga risico's voor de gezondheid van omwonenden met zich meebrengt. "Waarom zijn de installaties, aangezien er meerdere keren alarmerende gasconcentraties zijn gemeten, niet eerder door de Inspectie SZW stilgelegd?", vragen de Tweede Kamerleden zich ook af.
De directie van AquaPurga reageert dat er anderhalf en twee jaar geleden inderdaad ongelukken zijn gebeurd bij de mestverwerkingsinstallatie. "De betreffende medewerkers en direct verantwoordelijken zijn niet meer bij AquaPurga werkzaam. Het is duidelijk dat veilig werken voor AquaPurga de hoogste prioriteit heeft en wij hebben destijds maatregelen genomen om dergelijke ongelukken te voorkomen", aldus de directie.

Of registreer je om te kunnen reageren.