Home

Nieuws 1 reactie

KNMI: 'Winter van 2015 vrij zacht, zonnig en nat'

De Bilt - De winter was zacht maar minder uitzonderlijk dan vorig jaar, toen het in een deel van Nederland volledig ontbrak aan vorst en sneeuw. Het KNMI kwalificeert de winter van 2015 als vrij zacht, zonnig en nat.

In de afgelopen drie maanden die de meteorologische winter vormen sneeuwde het soms flink. Op verschillende dagen kwam het tot gladheid door opvriezing of neerslag. Vooral op 24 januari en 7 februari waren veel wegen glad door sneeuw en ijzel.
Erg koud is het niet geworden. In De Bilt kwam de temperatuur op 36 dagen onder nul, tegen 38 vorstdagen normaal (gemiddeld over 1981-2010). Op 23 januari bleef het de hele dag vriezen, maar dat was dan ook de enige ijsdag van de winter. Gewoonlijk telt de winter zeven ijsdagen met vorst gedurende het hele etmaal. De landelijk koudste nacht was 28 december met negen graden vorst boven de sneeuw in Woensdrecht. Matige vorst van meer dan 5 graden onder nul is vaker voorgekomen, maar op de meeste koude dagen kwam de temperatuur maar net onder het vriespunt.
De wintertemperatuur gemiddeld over december, januari en februari was ongeveer 4,1 graden tegen 3,4 graden als langjarig gemiddelde. De vorige winter was met 6,0 graden de één na zachtste in drie eeuwen.

Er viel meer neerslag dan gewoonlijk. Gemiddeld over het land registreerde het KNMI circa 240 mm neerslag tegen 208 mm normaal. In een strook over het midden van het land viel 280 tot 300 mm. De Bilt hoort met circa 280 mm tot de natste meetpunten. Vooral januari was een natte maand.
De zon scheen omstreeks 225 uur tegen 196 uur normaal. De winter van 2015 was daarmee zonnig volgens het KNMI.

Eén reactie

  • lepercheron 46

    zonnig laat maar weg, in januari 2 dagen zonnig, veel bewolking en geregeld regen.
    Het word een nat en laat voorjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.