Home

Nieuws

Japan ontkent snelle handelsdeal

Tokio – Japan ontkent dat een handelsdeal voor landen rond de Stille Oceaan zo goed als afgerond is, een boodschap die met name door Amerikaanse officials wordt herhaald.

Tijdens een briefing voor tweehonderd vertegenwoordigers van de Japanse industrie en landbouw verklaarde een speciale taakgroep dat er nog altijd hordes zijn en dat deze behoorlijk hoog lijken. Een handelsdeal betekent wat Washington betreft een einde aan de sterke bescherming en subsidiëring van de Japanse landbouw. Als dit lukt, nemen Amerikaanse exporteurs een voorkeur op concurrenten uit de EU.

Japanse minister in VS voor onderhandelingen

Woensdag arriveerde de Japanse minister voor economische zaken Akira Amari met een team onderhandelaars in Washington voor onderhandelingen met handelsvertegenwoordiger Michael Froman van de VS en diens team. Japan heeft na eerdere besprekingen de macht van een deel van de Japanse landbouwlobby, Zenchu, afgebroken. Zenchu is de centrale unie van agrarische coöperaties en hoewel geen overheidsinstantie, is de organisatie verantwoordelijk voor toezicht op coöperaties en onderhandelingen met de staat. Zenchu blijft bestaan maar verliest zijn geprivilegieerde positie en tientallen miljoenen aan inkomsten.

Een tweede pilaar van de Japanse landbouwlobby, Zen-Noh, blijft vooralsnog overeind. Zen-Noh is verantwoordelijk voor de verkoop van een zeer groot deel van alle landbouwproducten van agrariërs en de verkoop van productiemiddelen aan agrariërs. Het wordt gezien als een machtige, dure organisatie die in een vrije markt niet kan overleven.

Deelname Japan van belang voor TPP

Het voorgenomen Trans Pacific Partnership of TPP betreft naast Japan en de VS ook Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Vietnam, Maleisië, Singapore, Brunei Chili en Peru. Zonder Japanse deelname verliest TPP zijn glans. Japan geldt als derde grootste economie wereldwijd na de VS en China, en Japan is van de deelnemers na de VS het grootste land. Bovendien zijn bijna alle deelnemende landen netto-exporteurs van voedsel met dus grote offensieve belangen in de landbouw, terwijl Japan juist industriële exportbelangen heeft.

In Japan bestaat meer dan de helft van het inkomen van boeren en tuinders uit subsidies. Japan hanteert voor bepaalde producten zoals rijst, tarwe, rundvlees, varkensvlees, zuivel en suiker. Voor rijst ligt het importtarief op bijna 800 procent, al kent het land een tariefvrij importquotum van 770.000 ton rijst. Japan is al sinds eind negentiende eeuw als betrekkelijk klein en dichtbevolkt land bang voor totale importafhankelijkheid. Niettemin is Japan reeds een van de grootste voedselimporteurs wereldwijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.