Home

Nieuws

Israëlisch fonds voor Nederlandse agribusiness

Raänana – Het Israëlische GreenSoil Investments start in Nederland een op de agribusiness gericht investeringsfonds met een omvang van circa €50 miljoen, waarvan minstens de helft de komende vijf jaar geïnvesteerd wordt in Nederlandse bedrijven.

Het bedrijf investeert bedragen tussen €1 en €5 miljoen. Dat meldt het Financieele Dagblad. GreenSoil Investments werkt vanuit een kleine stad ten noordoosten van Tel Aviv maar heeft ook kantoren in het Canadese Toronto en Amsterdam. Het bedrijf richtte vier jaar geleden in Israël zijn eerste fonds op dat een omvang kreeg van €28 miljoen. Een van de oprichters van het fonds is de Nederlander Gideon Soesman, die voorheen bij Philips verantwoordelijk was voor fusies en overnames en de ontwikkeling van strategie.
Nederland wordt als rijk land met grote financiële sector gezien als een relatief aantrekkelijke plaats om een investeringsfonds op te richten en hoort tot de grootste agrarische exporteurs wereldwijd.
In de krant zegt Soesman dat GreenSoil zich richt op bedrijven die al 'uit de startblokken' zijn, dus voorbij de tekentafel. GreenSoil wil in de toekomst optrekken met andere investeerders, zoals grote bedrijven als Monsanto en Syngenta.
Volgens Soesman is wereldwijd het aantal grotere fondsen gericht op innovatieve betrekkelijk kleine bedrijven in de agribusiness beperkt. GreenSoil investeerde onder meer in Rootibility, een Israëlisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van sterke wortels. GreenSoil kiest typisch voor een belang ruim onder 50 procent maar groter dan 20 procent in ondernemingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.