Home

Nieuws

Inflatie naar laagste niveau in 27 jaar

Den Haag - De inflatie van consumentenartikelen gemeten volgens de consumentenprijsindex (CPI) is in januari gedaald naar 0,0 procent, het laagste niveau in 27 jaar.

In december was de prijsstijging nog 0,7 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

De Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP), waarin de kosten voor het bezit van een eigen woning niet worden meegenomen, daalde in januari met 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De forse daling van de inflatie wordt vooral veroorzaakt door de prijsdaling van autobrandstoffen en kleding. De prijs van voedingsmiddelen daalde in januari met 0,9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Vlees werd gemiddeld 2 procent goedkoper, de prijs van melk daalde 1,7 procent en van aardappelen is de consumentenprijs bijna 16 procent lager dan in januari 2014. Kaas was in januari daarentegen 5,7 procent duurder ten opzichte van een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.